GoedBericht.nl wijst op de ene GOD die alles beschikt en bij wie nooit iets mis gaat. Zij wijst op Jezus Christus als Redder der wereld. Jazeker, van alle mensen! Omdat GOD nooit laat varen de werken van zijn handen.
Uitgangspunt is de Bijbelse boodschap zoals Paulus deze als “apostel en leermeester van de natiën” heeft mogen bekendmaken. GoedBericht wil uitsluitend wijzen op wat “er staat geschreven”. Want “de Schrift” bewijst én verklaart zichzelf.
Babylon herleeft pas ná Jeruzalems verwoesting. Een goddeloze Joodse natie vestigt zich in Sinear...
03-07-2025 Lees verder
25-06-2025 Lees verder
16-06-2025 Lees verder
10-06-2025 Lees verder
03-06-2025 Lees verder
02-06-2025 Lees verder
29-05-2025 Lees verder
27-05-2025 Lees verder
06-07-2025 Lees verder
In de Bijbel wordt het verlorene altijd weer gevonden. Maar wat betekent dat: 'verloren zijn'?
29-06-2025 Lees verder
Een zeer bijzondere militaire actie onder de vlag van Bileams profetie. Dat geeft te denken...
22-06-2025 Lees verder
15-06-2025 Lees verder
Ontdek het messcherpe verschil tussen de mens die beheerst wordt door ziel dan wel door Geest...
14-06-2025 Lees verder
Zondag j.l. sprak ik in een samenkomst over Hooglied 2, waar we lezen over de bruid die door haar geliefde wordt gezocht. Ze bevindt zich in “de kloof van de rots” – in het Hebreeuws: haSela (vers 14). Het woord Sela wordt in de Schrift op meerdere plaatsen gebruikt als een geografische naam. Het verwijst naar een bekende vestingplaats in de woestijn, gelegen in het gebied van Edom. Sela is later vooral bekend geworden onder zijn Griekse naam: Petra, de wereldberoemde stad in de rotsen.
De profeten schilderen hoe God Zijn volk in de eindtijd naar deze woestijnplaats zal leiden om daar beschutting te vinden. Het is de plaats waar Hij hen zal bewaren in de periode van grote benauwdheid. Bijvoorbeeld in Jesaja 16:1 en 42:11 vinden we verwijzingen naar Sela als toevluchtsoord. Ook het boek Openbaring wijst op een vlucht naar de woestijn (Openbaring 12:6,14).
Tijdens die samenkomst vertelde ik ook een persoonlijke herinnering. Jaren geleden had ik een Israëlische collega en vriend die me vertelde over een bekend Israëlisch lied waarin haSela bezongen wordt. In dat lied zingen Israëlische soldaten over hun avontuurlijke tocht naar deze indrukwekkende plek, diep in de woestijn. Wat mij toen trof was de vanzelfsprekendheid waarmee hij sprak over Sela als een bekende plaats – niet alleen geografisch, maar ook cultureel verweven met de beleving van jonge Israëli’s.
Na wat speurwerk vond ik deze week inderdaad dat lied terug. Het gaat om het nummer “HaSela HaAdom”, wat letterlijk “de rode Rots” betekent. Het lied werd oorspronkelijk geschreven in 1958 en werd vooral populair onder soldaten. Het bezingt de tocht door de woestijn van Edom, de spanning van het avontuur, en de bewondering voor de majesteit van de rotswanden van Petra. In die tijd was het voor Israëlische jongeren – vaak soldaten tijdens verlof – een gewaagd avontuur om illegaal de Jordaanse grens over te steken om Petra te bezoeken, want het gebied lag destijds in vijandelijk gebied. Het lied kreeg zo ook een bijna mythische status als symbool van durf en romantisch idealisme.
Hoe bijzonder is het dat precies deze plek, die jonge Israëli’s aansprak als een plek van avontuur en uitdaging, in de Schrift wordt aangewezen als een schuilplaats voor het volk in hun nood! De Bruidegom zoekt en vindt zijn bruid juist daar, in de kloof van de rots. Daar spreekt Hij haar toe, daar openbaart Hij Zijn liefde.
Zo komen poëzie, geschiedenis en profetie samen: in de kloof van de rots – haSela.