GoedBericht.nl logo
English Blog

een synagoge op de Tempelberg?

30-08-2024 - Geplaatst door Andre Piet

Maandag j.l. was op Israel’s Army Radio een interview te beluisteren met de Israëlische minister van nationale veiligheid, Ben-Gvir. Als een uitgesproken ‘havik’ in het Israëlische kabinet heeft hij al vaak aangegeven op de Tempelberg te willen bidden en ook al diverse keren dit samen met andere Joden demonstratief gedaan. Dit uiteraard tot groot ongenoegen in de Arabische wereld maar ook elders wordt dit als een gevaarlijke provocatie gezien. In het genoemde interview verklaarde Ben-Gvir dat hij het als “rascistische discriminatie tegen de Joden” beschouwde dat Joden niet mogen bidden op de Tempelberg. Maar grote opzien baarde zijn uitspraak dat hij een synagoge wil bouwen op het terrein van Al-Aqsa, wat de Arabieren Haram al-Sharif noemen. Geen Israëlische minister deed sinds 1948 zo’n vergaande uitspraak.

reacties

Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat het de uitspraken van Ben-Gvir beschouwde als “een expliciete en flagrante oproep om de moskee te slopen”. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft haar bezorgdheid geuit. Elke poging om een synagoge op de Tempelberg te bouwen “zou een flagrante minachting tonen voor de historische status-quo met betrekking tot de heilige plaatsen in Jeruzalem”, aldus een woordvoerder van dat ministerie. En ook collega-ministers in het Israëlische kabinet, inclusief premier Netanyahu, namen afstand van de uitspraken van Ben-Gvir.

prematuur

Binnen religieus-zionististische kring leeft Ben-Gvirs verlangen naar een gebedshuis op de tempelberg heel sterk. De minister sprak van een synagoge maar er zijn ook uitgewerkte plannen voor de bouw van een heuse tempel. De uitvoering echter van die droom is op dit moment prematuur. Het huidige geo-politieke klimaat laat het absoluut niet toe. Overigens pleitte Ben-Gvir niet voor de sloop van de Al-Aqsa, zoals het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken ten onrechte verklaarde, maar voor een synagoge naast de Al-Aqsa-moskee.

Hoezeer een dergelijk gebouw op die locatie nu nog onmogelijk is, vanuit het profetisch woord weten we dat deze er gaat komen. En inderdaad, naast het Al-Aqsa-complex. De ontwikkelingen gaan snel en bovendien: het einde van deze aeon is nabij. Wees wakker!

Zie ook:
de plaats van de aanstaande tempel

Delen: