GoedBericht.nl logo
English Blog

Scherp door de bocht! – Menno Haaijman

30-11-2021 - Geplaatst door Andre Piet

Zojuist heb ik een boek binnen gekregen, geschreven door mijn goede vriend, broeder en medestrijder Menno Haaijman. Het boek draagt de titel ‘scherp door de bocht’. Op enkele bladzijden na, moet ik het boek nog helemaal lezen en toch… ik kan het nu al met overtuiging aanbevelen. Daarvoor heb ik een tweetal goede redenen.

De eerste reden is dat Menno het vermogen heeft zeer indringend te formuleren. Dit combineert hij met een schrijfstijl die je als lezer direct ’te pakken heeft’ en waarmee hij je als vanzelf meeneemt in zijn betoog. Zijn teksten lezen als een trein, zoals hij dat al veel eerder had bewezen in zijn roman ‘De Maskilim’.

De tweede reden dat ik op voorhand en ongelezen dit boek kan aanbevelen, is dat ik direct betrokken ben geweest bij de tot standkoming van ieder hoofdstuk. Het boek is namelijk een selectie van (bewerkte) toespraken die Menno de afgelopen vijfentwintig jaar heeft gehouden, altijd in samenwerking met de schrijver dezes. De inhoud van de toespraken ken ik, omdat ik ze zelf als eerste heb gehoord en vaak ook omdat ik de onderwerpen (mede) zelf heb mogen aandragen. Ik weet dus wat Menno te zeggen heeft en ik sta er vierkant achter. Ook al komt de inhoud van het boek uiteraard geheel voor zijn rekening.

Menno’s spreek- en schrijfstijl is warm, betrokken, persoonlijk en soms ook emotioneel. Hij observeert scherp en kiest met precisie zijn woorden. Als geen ander heeft hij eerbied voor iedere tittel en jota van de Schrift. Vele (tien?)duizenden uren heeft hij zijn taalkundige vaardigheden ingezet in het interlineaire Bijbelprogramma van het ISA-project. De liefde voor wat “er staat geschreven” typeert al zijn toespraken. Compromissen in deze zijn voor hem onaanvaardbaar. Daarin is hij heel zwart-wit. Zijn toespraken worden dan ook (begrijpelijk) vaak als confronterend ervaren. Niet kort, maar zeker wel scherp door de bocht. Een treffende titel dus voor het boek. Van harte aanbevolen!!

Het boek is te bestellen via de plaatselijke boekhandel of internet. Dit boek is in samenwerking met ‘Evangelie Om Niet’ tot stand gekomen.

Titel: Scherp door de bocht
Eerste druk: november 2021
Afmeting: 220 (H) x 1480 (BR) x 340 (D) mm
Aantal pagina’s: 374
Auteur: Menno Haaijman
Uitgever: geschriften.nl
Samenstelling & vormgeving: Evangelie Om Niet
ISBN: 9789462665460
Gewicht: 543 gr.
Prijs: €19,95

Het boek is ook gratis als pdf te lezen

Delen: