GoedBericht.nl logo
English Blog

De Maskilim

24-10-2008 - Geplaatst door Andre Piet

 De Maskilim - Menno Haaijman

Vanaf donderdag 30 oktober zal het in de Nederlandse boekhandel liggen: de debuut-roman van mijn vriend en mede-Bijbelvorser, Menno Haaijman. ‘De Maskilim’, een literaire thriller uitgegeven door Prometheus. Als één der eersten viel mij gisteren de eer ten deel, een gesigneerd exemplaar in ontvangst te nemen. Aangezien ik op dit moment nog nauwelijks meer dan de eerste bladzijden gelezen heb, kan deze weblog niet meer dan een aankondiging te zijn.
De achterkant van het boek vermeldt:

Het leven is onvoorspelbaar. Je weet eigenlijk nooit wat je te wachten staat. Soms gebeuren er onverwachte dingen en word je door de gebeurtenissen meegesleept. Het leven glipt uit je handen en lijkt voorbij.

In De Maskilim, worstelt de joodse Jakob Klein met het avontuur om steeds nieuwe oplossingen voor onmogelijke situaties te vinden. De onvoorspelbaarheid van het leven ligt in zijn handen en het dwingt hem om keuzes te maken waarbij hij geconfronteerd wordt met liefde, ontgoocheling en hoop.
Verstoten uit de maatschappij, weggestopt in een cel, krijgt Klein, voormalig hoogleraar in de eschatalogie, een onmogelijke opdracht. Op verzoek van een oude vriend start hij een zoektocht naar antwoorden op vragen over de eschatos, het naderende einde. Klein ontdekt tijdens de reis echter dat die vragen vooral hemzelf raken, en hij wordt gedwongen na te denken over wie hij is.
Hij moet al zijn scherpzinnigheid, wetenschappelijke kennis en onvermoede fysieke krachten gebruiken om de antwoorden te vinden en zijn leven terug te krijgen. Maar de tijd gaat dringen en hoe meer hij te weten komt over de onvermijdelijkheid der dingen, des te verder weg lijken de oplossingen te liggen.

De Maskilim (gebonden, harde kaft; €19,95) telt 563 bladzijden en valt uiteen in vier delen: goud, zilver, koper en ijzer… De auteur begint het boek met:

‘De Maskilim zullen het begrijpen en velen tot inzicht brengen…’
KTUVIM, Dani’el

En daarmee is de toon gezet. Het laatste woord over “deze meeslepende en intrigerende avonturenroman” (achterflap) zal nog niet gezegd zijn …

bij Menno thuis ontvang ik het eerste gesigneerde exemplaar van 'De Maskilim'.
vers van de pers – De Maskilim

recensie

Delen: