GoedBericht.nl logo
English Blog

Spreuken 25:2 – Gods heerlijkheid verbergt…

04-06-2021 - Geplaatst door Andre Piet

Het is Gods heerlijkheid een zaak te verbergen en de heerlijkheid van koningen een zaak te onderzoeken.

Waarom zijn de Schriften vaak zo zwaar om te verstaan? Waarom is ze niet voorzien van een trefwoordenregister waarin alle vragen keurig in volgorde worden beantwoord? Hoeveel toegankelijker zou de Bijbel niet zijn als de inhoud ons netjes op een presenteerblaadje was aangereikt?

Het antwoord op deze en soortgelijke vragen en tegenwerpingen  vinden we in bovenstaand citaat. “Het is Gods heerlijkheid een zaak te verbergen…”.  De Schriften zijn niet laagdrempelig. Of als hapklare brokken. Zelfs mensen die er voor gestudeerd hebben, begrijpen er gewoonlijk niets van. En dat is met opzet. Want in deze ontoegankelijkheid van de Schriften komt GODS heerlijkheid tot uitdrukking. GOD hoeft zijn woord niet ’te verkopen’. Juist het onbegrip van de (geleerde) mens demonstreert GODS glorie.

Het is GODS heerlijkheid een zaak te verbergen. Het is dus wel vindbaar, maar slechts door onderzoek. Jezus zei dan ook niet: léést de Schriften. Maar: “onderzoekt de Schriften…!” Want de Schriften leggen elkaar uit. De ene Schrift verklaart de andere. En door zo, als naar “verborgen schatten” te speuren (Spr.2:4), laten de Schriften zich verstaan. Dat is de koninklijke weg!

Delen: