GoedBericht.nl logo
English Blog

Spreuken 16:9 – de mens wikt…

18-08-2023 - Geplaatst door Andre Piet

Het hart van een mens bedenkt zijn weg, maar JAHWEH bepaalt zijn gang.

Een mens maakt plannen. Voor de dag van morgen, voor volgende week of voor de langere termijn. Vaak ook noodzakelijk, omdat er nu eenmaal voorbereidingen getroffen moeten worden. Dus plan je de toekomst. Maar o, hoe fragiel zijn die plannen. Er hoeft maar ‘dit’ te gebeuren en door al onze plannenmakerij wordt een streep getrokken.

Het gezegde ‘de mens wikt, GOD beschikt’ drukt deze waarheid feilloos uit. Want voor zover een mens wat kan regelen, blijkt dat slechts tot op zeer beperkte hoogte het geval te zijn. Bij elk voornemen dat we uitspreken, past de disclaimer: tenzij GOD anders beschikt (vergl. het voorbehoud van Jakobus in 4:15). Veruit de meeste en ook beslissende factoren liggen volkomen buiten ons bereik. En dat is maar goed ook. Want wij zijn slechts mensen die wegen en wikken. Niet minder, maar vooral ook niet meer.

We worden allemaal van tijd tot tijd met de neus op het feit van onze nietigheid gedrukt. “All we are, is dust in the wind“. En zo zijn ook onze plannen. Want GOD beschikt. HIJ gaat zijn weg. En gelukkig… die weg is de beste, altijd. En nooit, nooit, maakt Hij ook maar één fout!

Delen: