GoedBericht.nl logo
English Blog

1Korinthe 13:4 – de liefde als Persoon…

15-10-2019 - Geplaatst door Andre Piet

De liefde is geduldig, ze is geschikt…

De beschrijving van de liefde in 1Korinthe 13 is beroemd en wordt vaak geciteerd als een moreel appél op hoe de mens zich zou opstellen. Dat is jammer, want daarmee blijft de overtreffende weg die Paulus wil wijzen (12:31) buiten het vizier. De beschrijving van de liefde dient niet om het menselijk potentieel aan te spreken maar om te wijzen op wie GOD is! De liefde wordt hier als persoon voorgesteld, puur omdat de liefde een Persoon is! “GOD is liefde”, lezen we in 1Johannes 4:8 en 16.

De liefde is geduldig of lank-moedig: GOD heeft de tijd en geeft daarom ook tijd en gelegenheid. En de GOD die liefde is, is ook ‘geschikt’, d.w.z. aangenaam, deugdelijk en capabel. In Romeinen 2:4 worden beide eigenschappen (geduld en geschiktheid) ook genoemd als kenmerken van GODS liefde.

Wanneer we in de liefde willen wandelen zoals Paulus hierover de loftrompet steekt, dan gaat het er niet om dat we ons beste beentje voorzetten om ons hoogstaand te gedragen. Want dan staat nog de mens in het middelpunt. Het gaat er eerst en vooral om GOD te leren kennen die liefde is. En om vanuit die Bron te leren leven!

Delen: