GoedBericht.nl logo
English Blog

niet tweemaal tegen dezelfde steen

16-08-2010 - Geplaatst door Andre Piet

 

Gisteren gesproken in den Haag. Over Saul die als eerste koning werd over Israël en de voorgeschiedenis daarvan. Saul zocht ezelinnen, wat hij echter vond was het koninkrijk van Israël! En daarmee is meteen gezegd hoe de ezelinnen in deze geschiedenis figureren: als type van de kudde van Israël. Deze was zoek, maar wordt gevonden (zoals trouwens alles wat in de Bijbel verloren is, weer gevonden wordt!). O jazeker, op “de derde dag” (1Sam.9:20), dat kan niet missen!

Kort ben ik ingegaan op twee beroemde andere ezelinnen die in de Bijbel worden vermeld. Want daar gaat sprake van uit… letterlijk. Vraag het Bileam maar. Of wat te denken van twee andere mannen die ooit een ezelin zochten zodat hun Meester daarmee de Olijfberg zou kunnen afdalen. Ook in deze beide gevallen verwijzen de ezelinnen naar de tijd dat het Koninkrijk voor Israël verborgen zou zijn (beluister de studie voor meer hierover).

In Nederland zeggen we: een ezel stoot zich in het gemeen, niet twee maal tegen dezelfde steen. Dat klopt. Ooit stootte Israël zich aan de Steen, “de Steen des aantoots”. Wanneer de Heer straks voor de tweede keer aan hen zal verschijnen (> op de derde dag!) zullen ze Hem zien, herkennen… en aanvaarden!

Delen: