GoedBericht.nl logo
English Blog

kunt u het nog: bij…houden?

28-01-2009 - Geplaatst door Andre Piet

 

“Imkers hebben hulp nodig”, zo kopt vandaag het Nederlands Dagblad. Het verhaal doet al veel langer de ronde dat het in Nederland slecht gaat met de honingbij. Er is sprake van massale sterfte onder bijenvolken, de bijenverdwijnziekte genaamd.

De onderzoekers kunnen slechts een ‘veelheid aan mogelijke oorzaken’ van het probleem noemen, maar ‘er is nog onvoldoende informatie om een duidelijke diagnose te stellen en oplossingen te bieden’, schrijven ze in het rapport.

Een typisch fenomeen, als u ’t mij vraagt. De bij staat namelijk voor het Woord. In het Hebreeuws is het woord voor ‘woord’ ‘dabar’, maar het is tevens het woord voor ‘mannetjes-bij’. Ons woord ‘dar’ herkennen we er gemakkelijk in. De vrouwelijke vorm van ‘dabar’ is ‘deborah’, een vrouwtjes-bij  dus. En zoals de bij honing produceert, zo is het ‘eindprodukt’ van het Woord van God, de Schrift. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Schrift meer dan eens vergeleken wordt met honing (“zoeter dan honing”; Psalm 19).

Enfin, de belangrijkste bestuiver wordt zeldzaam in Nederland en daardoor dreigt “onherstelbare vermindering van de biodiversiteit”. Onwillekeurig denk ik dan aan 1Samuël 3:1:

… in die dagen was het Woord (dabar!) des HEREN schaars…

De bijenhouderij wordt geplaagd door parasieten zoals de varroamijt (Varroa destructor…). Ook zó typerend! De plekken die vanouds bekend staan zich met ‘dabar en honing’ bezig te houden, zijn vergeven van parasieten die dodelijk zijn. Traditie is de voornaamste parasiet. In haar kielzog neemt ze altijd Schriftkritiek mee en het betwijfelen van wat “er staat geschreven”. Als echte parasieten leven ze weliswaar van het Woord (d.w.z. ze ontlenen er hun bestaansrecht aan), maar het zijn per definitie destructors

De groep imkers vergrijst en wordt steeds kleiner.

Alsof ik de pagina ‘kerknieuws’ opensla…

De meeste imkers zijn hobbyisten.

Goedbericht.nl is ook zo’n ‘imker’. Puur uit liefde voor de ‘bij’ én om ieder die interesse heeft te voorzien van wat “zoeter is dan honing”! Mede door de vele tobbende ‘bijenhouderijen’ in ons land, is er werk plenty aan de winkel…

—————————————–

zie ook: dar en dabar

Delen: