GoedBericht.nl logo
English Blog

hoge kijkcijfers voor ‘evangelie’

23-04-2011 - Geplaatst door Andre Piet

 

De EO meldt enthousiast op haar site: “The Passion: 1 miljoen kijkers voor meeslepende hervertelling paasverhaal”.

Groots, indrukwekkend en meeslepend, dat was The Passion. Het passiespel over de laatste uren van Jezus’ leven, zijn dood en opstanding. Dit verhaal werd donderdagavond verbeeld en gezongen door een unieke cast, bestaande uit BN’ers als Syb van der Ploeg, Do en Hanna Verboom. Aan de hand van bekende Nederlandstalige popsongs werd het eeuwenoude paasverhaal op een nieuwe manier verteld. Het evenement op de Markt in Gouda trok 15.000 toeschouwers en was live te volgen op Nederland 3, Spirit 24 en via internet. Door middel van The Passion brengt de organisatie het paasverhaal op een aansprekende manier opnieuw onder de aandacht van het grote publiek.

The Passion is een samenwerking tussen de omroepen EO en RKK, de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk, het Nederlands Bijbelgenootschap en de gemeente Gouda. Na het evenement waren overal in de stad verschillende kerken open voor het publiek. In de Sint Janskerk vond The AfterPassion plaats: een jongerenbijeenkomst met muziek, sprekers en bezinning.

Het merendeel van de cast gelooft zelf niet in het Evangelie, maar uiteraard hindert dat niet om het tóch overtuigend te vertolken (?!). Velen hebben immers geëmotioneerd het passiespel gezien, beluisterd en meegemaakt. Iemand reageerde:

Ik vond het zó geweldig! Ik ben thuis niet kerkelijk opgevoed, maar vanavond viel er opeens iets op zijn plek. Ik moest zomaar huilen, waarom weet ik niet. Ik vond het erg indrukwekkend. Wat een moedig en geweldig initiatief, eindelijk weer eens een gevoel van saamhorigheid!

Ontroerend, vind u niet? Maar was het Evangelie, wat daar klonk? Oordeelt zelf. Aan het slot van de voorstelling zegt verteller Erik Dijkstra het volgende:

Er zijn mensen die zeggen dat Jezus zal opstaan uit de dood. Geloof je het zelf? Dit verhaal heeft niet echt een lekker einde. Maar wat wil je ook: we zijn hier per slot vanrekening in focking Gouda.

Na deze ondubbelzinnige ontkenning volgt nog een song van ‘Jezus’ in de toren, wat als een vage verwijzing zou kunnen worden opgevat, dat Jezus op de één of andere wijze tóch voortleeft. Met dat idee, zal zelfs de grootste vrijzinnige geen moeite hebben.
EO-directeur Arjan Lock noemt het evenement een groot succes:

Dit zet ons aan het denken hoe we ook in de toekomst op een nieuwe manier mensen bereiken met het Evangelie, die daar anders meestal niets over horen. Maar eerst gaan we nagenieten van deze mooie gebeurtenis.

Geen commentaar.

Delen: