GoedBericht.nl logo
English Blog

evangelisatie

08-06-2005 - Geplaatst door Andre Piet

Het heeft me altijd verbaasd, hoe ‘evangelisatie’ een onderwerp kan zijn, dat kennelijk als zo moeilijk en zwaar ervaren wordt. Blader eens door een willekeurig aantal christelijke tijdschriften, en overtuig uzelf van de juistheid van deze constatering. Ik bedoel dit: het is begrijpelijk dat het vreselijk moeilijk is voor een arts om tegen z’n patient te zeggen dat hij of zij ongeneselijk ziek is. En het is begrijpelijk dat het lastig is om als ouder tegen je kind te moeten zeggen dat de vakantie waar zo naar uitgekeken is, niet kan doorgaan. Maar dat het moeilijk en lastig zou zijn om een blijde boodschap te vertellen – dat kan er bij mij niet in. Wie vindt het moeilijk om tegen de buurman te zeggen vader of moeder geworden te zijn van een gezonde baby? Of de loterij te hebben gewonnen? Het lijkt me veel lastiger om zulke dingen voor je te houden!

Ik heb maar één zinnige verklaring voor de moeite die men bij ‘evangelisatie’ beleeft: men vertelt niet echt (of: echt niet) een blijde boodschap. Wat men doet is in vele varianten de medemens er op te wijzen dat hij of zij op weg is naar de hel (of woorden van soortgelijke strekking), maar dat er een nooduitgang is. Om zo’n boodschap kun je een strik doen, maar het is en blijft een drama. In paniek wijzen op een brandtrap. Van degenen die zoiets vertellen kan toch bezwaarlijk gezegd worden: “hoe liefelijk zijn de voeten van hen die een goede tijding brengen” (Rom.10:15).

De essentie bij ware evangelisatie is dat men (om met Jesaja 52:7 te spreken) een vreugdebode is. Men zou vertellen van Gods liefde voor deze wereld. Zonder mitsen en maaren. Men zou spreken van God die GOD is en alles naar naar Zijn Plan uitwerkt, zonder dat er ook maar iets mis gaat. Men zou spreken van Christus Jezus die de prijs betaalde en Leven aan het licht bracht voor allen. Of, zoals Paulus elders schrijft: de levende God is een Redder van alle mensen! Dat zijn stuk voor stuk blijde tijdingen. Ongeacht of de luisteraar het belieft of niet. We hebben een blijde boodschap voor alle mensen, SPECIAAL voor hen die geloven!

Zegt het voort!

Delen: