GoedBericht.nl logo
English Blog

de ster van Bethlehem

10-12-2008 - Geplaatst door Andre Piet

Vandaag (10 december 2008) stond op nu.nl het onderstaande interessante bericht te lezen.

‘Jezus werd geboren op 17 juni’

AMSTERDAM – Een Australische sterrenkundige heeft met een computermodel de exacte datum berekend waarop de ‘kerstster’ aan de hemel stond, die tijdens de geboorte van Jezus zou zijn verschenen.

Astronoom David Reneke simuleerde met een krachtig computerprogramma de sterrenhemel, zoals die er ruim 2000 jaar geleden moet hebben uitgezien boven Jeruzalem.

Bij het bestuderen van die gegevens stuitte hij op een zogenaamde conjunctie van Venus en Jupiter. De planeten stonden zo dicht bij elkaar dat ze waarschijnlijk korte tijd voor een felle lichtstraal zorgden, die vrij plotseling verscheen.

ster
De onderzoeker vermoedt dat de drie Wijzen uit het oosten dat licht hebben aangezien voor een ster, die hen uiteindelijk naar de geboorteplaats van Jezus leidde.

Met de stand van de hemellichamen en gegevens uit het Nieuwe Testament berekende Reneke zelfs een exacte datum voor het bijzondere lichtverschijnsel: 17 juni in het jaar 2 voor Christus. De huidige jaartelling zou dus ook niet helemaal kloppen.

 planeten
“Met software kun je heel precies berekenen waar planeten op een bepaald moment aan de hemel hebben gestaan.”, zo verklaarde Reneke tegen de Britse krant Daily Telegraph.

“Venus en Jupiter kwamen heel dicht bij elkaar in het jaar 2 voor Christus en ze moeten een fel licht hebben veroorzaakt. Dat schijnsel is mogelijk de verklaring voor de mythische kerstster.”

supernova
Wetenschappers speculeerden eerder dat het licht van de ‘kerstster’ ontstond door een komeet, of zelfs een supernova (exploderende ster). Volgens Reneke is echter nog nooit met een computermodel achterhaald hoe de hemel er tijdens de geboorte van Jezus uitzag.

“Dit onderzoek toont aan dat er echt een fel licht aan de hemel was te zien rond de genoemde tijd. Het is dan ook geen poging om het Christelijke geloof te kleineren, de gegevens ondersteunen het kerstverhaal juist.”

Wat deze astronoom over de ster van Bethlehem meldt, komt exact overeen met wat al jaren op de goedbericht-site naar voren wordt gebracht! Zie o.a. deze studie van twee jaar geleden. Overigens staat de ontdekking van David Reneke in werkelijkheid op naam van dr.Ernest.L.Martin die reeds in 1991 baanbrekend onderzoek publiceerde onder de titel ‘The Star That Astonished The World’.

Een paar kanttekeningen.

een hele reeks
17 juni 2 v. Chr. is de datum waarop de meest spectaculaire conjunctie plaatsvond tussen de twee helderste ‘sterren’ aan het firmament: Jupiter en Venus. Maar vergis u niet: gedurende heel het jaar dat daaraan vooraf ging, heeft zich een reeks van bijzondere gebeurtenissen afgespeeld rond de planeet Jupiter. Vanaf 3 v. Chr. vonden maar liefst drie conjuncties plaats met de ster Regulus. Regulus betekent: koninklijk. Het is de helderste ster van het sterrenbeeld Leeuw

symboliek
Wat de magiërs op 17 juni 2 v. Chr. waarnamen, was een buitengewoon zeldzaam verschijnsel. De twee helderste sterren aan de hemel werden voor het oog één. En voor wie feeling heeft met symboliek (en de magiërs hadden dat!): Venus spreekt van vruchtbaarheid en Jupiter spreekt als koning der planeten van koningschap… In het Hebreeuws heet deze planeet trouwens ‘Tsedek’ (rechtvaardige), wat een Messiaanse titel is. Bovendien was het op 17 juni 2 v.Chr. ’toevallig’ ook nog eens volle maan. Vanouds verwijst ook dit naar vruchtbaarheid en geboorte. Voeg daarbij dat de conjunctie gezien werd vlak bij Leeuw – het sterrenbeeld dat reeds duizenden jaren hét embleem was van het volk van Juda (“de leeuw van Juda”). Bedenk ten slotte dat de magiërs zich in het Oosten bevonden en de conjunctie waarnamen in het westen, d.w.z. boven de landstreek van Judea… De magiërs waren zeker van hun zaak. De sterrenhemel vertelde hen overtuigend dat de koning der Joden moest zijn geboren!

niet de geboortedatum
Zoals naar voren gebracht is 17 juni 2 v.Chr. ‘slechts’ één van de data in een spectaculaire reeks i.v.m. Jupiter. Dat het dus de datum zou zijn waarop Jezus is geboren, is te kort door de bocht. Elders op deze site heb ik (naar ik meen) aannemelijk gemaakt dat Jezus geboren werd, nl. op 10 Aviv (Nisan), een paar dagen voor Pesach. (Klik HIER).

astronomische feiten
Heel lang heeft men de spot gedreven met het (zogenaamd) mythische verhaal over ‘de wijzen uit het Oosten’. Maar het tij keert en ook astronomen kunnen er niet onderuit dat de sterrenhemel vlak voor onze jaartelling inderdaad wonderlijke dingen te zien gaf.

 

Delen: