GoedBericht.nl logo
English Blog

vogelvrij – vrij als een vogel

11-03-2009 - Geplaatst door Andre Piet

 

Van een bezoekster van de goedbericht-site ontving ik onderstaand mailtje:

Hallo Andre, ik heb eindelijk mijn lidmaatschap van de kerk opgezegd. Al vele maanden liep ik tegen hun geloofsbelijdenis op van een eeuwige hel. Steeds meer mensen in de kerk , waaronder de kerkeraad, maakten mij toch wel heel duidelijk dat dit de enige goede leer is en ik zou beslist onder tucht worden gesteld. Ik heb de eer aan mezelf gehouden en m’n lidmaatschap opgezegd.  
Tja, eerlijk gezegd voelt het ook wel als een soort bevrijding…..
Groetjes X 

Ik heb als volgt gereageerd.

Dag X,
De kogel is dus eindelijk door de kerk. Vrij letterlijk zelfs…
Tja, en daarmee ben je als gelovige in Christus Jezus, de Redder der wereld, buitenkerkelijk geworden. Door de kerkeraad vogelvrij verklaard – dat kan er behoorlijk inhakken. Maar aan de andere kant: ook zo vrij als een vogeltje! Niet meer onder het knellende juk van een menselijke geloofsbelijdenis en bepalingen die anderen je opleggen, maar… vrij!
“Laat je niet weder een slavenjuk opleggen”, adviseert Paulus.
 
Doordat je teleurgesteld bent in een kerk loop je nu echter wel het gevaar (ik spreek uit ervaring) om voortaan als solist door het leven te gaan. Dat gevaar dreigt omdat de onderlinge gemeenschap met mede-gelovigen door zo’n maatregel, een stuk lastiger is geworden. Maar laat dit je niet weerhouden! In de praktijk heb je medegelovigen nodig (en zij jou!) om elkaar aan te moedigen. Blijf dit koesteren. Ik zie regelmatig dat gelovigen die uit de kerk geworpen zijn, einzelgangers worden en de onderlinge gemeenschap links laten liggen en daardoor verzwakken en in de slaap-stand terechtkomen (vergl. 1Kor.11:30). Het is het gevolg van wat Paulus noemt “het Lichaam niet onderscheiden” (vergl. 1Kor.11:29), d.w.z. niet de waarde onderkennen van het bij elkaar horen in het Lichaam van Christus.
Ik vermoed dat je je daar wel van bewust bent.
 
Enfin X., gefeliciteerd met de duidelijkheid die er nu eindelijk is en ook met de vrijheid die het je oplevert.
Gods zegen… “en jaag naar gerechtigheid, naar geloof, naar liefde en vrede met hen, die de Here aanroepen uit een rein hart” (2Tim.2:22).
 
Alle goeds!
-André-

Delen: