GoedBericht.nl logo
English Blog

Midas Dekkers’ duistere wereld

20-03-2009 - Geplaatst door Andre Piet

19 maart 2009 zond de KRO een biografie uit over de schrijver/bioloog Midas Dekkers, die voor dit jaar het boekenweekessay ‘PIEP’ schreef. De uitzending toont het trieste verhaal van iemand die opgroeide in een omgeving van veel drank en weinig liefde. Het meest trieste is nog wel dat deze scherpe observator een volstrekt nihilistische kijk op het leven heeft. Zelf zei hij daar ooit over:

… de officiële biologische leer zoals biologen die nu aanhangen (en ik óók) is een buitengewoon nihilistische leer. De biologie van nu, misschien dat het weer verandert, dat weet je nooit, maar nú leren alle vooraanstaande biologen dat het leven geheel en al door stom toeval is ontstaan, dat het geheel en al door stom toeval de vorm heeft aangenomen… en dat het nergens naar toe gaat en dat het over verloop van tijd weer helemaal is afgelopen en dat er werkelijk niemand is die daar een traan om zal laten.

Wie de uitzending van gisteren bekijkt, die merkt dat Midas Dekkers met deze pessimistische kijk op het leven nauwelijks kan leven. Slechts de fles vermag de pijn te verdoven. De mistroostigheid druipt er aan alle kanten vanaf. Er zit ook veel wrok achter. Dekkers is niet zozeer atheïst, hij is veeleer bóós op God. Heel typerend sluit de uitzending af met deze aanklacht:

Je weet dat je gedoemd bent om dood te gaan en het is, als je er goed over nadenkt een ondragelijke gedachte. Ik bedoel, dat mensen überhaupt kunnen leven met het besef dat ze doodgaan! Als je toch maar een béétje goed bij je hoofd bent, maak er toch maar gelijk een eind aan, want met zo’n gedacht valt toch niet te leven?! Waar ik me over opwindt is de kl..tzak die de dood heeft uitgevonden. Er is ergens iemand die het leven heeft uitgevonden. En of die iemand nu iemand met een baard is, of de evolutie of god-mag-weten-wat, maar iets of iemand heeft mij het leven gegeven en daar wordt ‘ie hartelijk voor bedankt. Maar ik vind het een vuile, vieze rotstreek om na verloop van jaren dat leven weer terug te pakken. Geeft het dan niet l.l.!

Een biografie als gisteren uitgezonden, laat zien hoe donker het van binnen wordt als daar niet het licht schijnt van besef van GOD. Dat we bedacht en bedoeld zijn en deze wereld by design vergankelijk is. Dat er Iemand is bij Wie niets mis gaat en alles tot een goed einde gaat brengen…

Delen: