GoedBericht.nl logo
English Blog

van ziele en van harte

28-01-2013 - Geplaatst door Andre Piet

1_blog_13

Wat gij ook doet, verricht uw werk van harte, als voor de Here en niet voor mensen…
-Kol 3:23- (NBG)

De meeste vertalingen kiezen hier, evenals de NBG, voor de weergave “van harte”. Maar het is interessant dat in het Grieks (ek psuche) hier letterlijk “van ziele” staat (zie ook Efeze 6:6). Beide begrippen mogen dicht bij elkaar liggen, ze zijn niet identiek (Mark.12:30).

De ziel staat in de Bijbel voor ons hele ‘zijn’. Ziel wordt dikwijls in vertalingen weergegeven met ‘leven’ en ook regelmatig met ‘wezen’. Het idee bij ‘ziel’ is altijd weer ons hele ‘zijn’. In de Bijbel hebben we geen ziel, maar zijn we een ziel (Gen.2:7). We hebben een lichaam.

In Kol.3:23 moedigt Paulus de slaven aan, hun werk “van ziele” te doen, d.w.z. met een totale inzet. Opmerkelijk is dat Paulus in het voorgaande vers (Kol.3:22) wél over “van hart” spreekt. Letterlijk staat daar “… in eenvoud van hart, vrezende de Heer”.

Een betekenisvol verschil! Het is prachtig wanneer we ons werk met 100% inzet doen. Dat is “van ziele”. Ongeacht of we het werk leuk vinden of niet. Maar iedereen weet dat het niet goed is wanneer het werk ons hart gaat beheersen. Dat we het niet van ons af kunnen zetten als we de werkplaats verlaten. Of er zelfs wakker van liggen.
Ons hart komt slechts ÉÉN toe. Vandaar ook: “eenvoud van hart”. Ons hart zou uitgaan naar die Ene die het waard is om altijd aan te denken en ook altijd te danken (Kol.3:16)!

1_blog_2

Reageer op Facebook

Delen: