GoedBericht.nl logo
English Blog

niet de sterksten winnen…

05-07-2010 - Geplaatst door Andre Piet

voetbal is een bijna anagram van toeval... 

Het blijft altijd weer lachwekkend de gewichtige commentaren van talloze experts te horen, na afloop van een voetbalwedstrijd. Nu ook weer tijdens het WK in Zuid-Afrika. Maar nog komischer zijn vaak de voorbeschouwingen. Sprekend over kwaliteiten en prestaties van spelers en teams, blijken na afloop toeval en timing niet zelden de echte, beslissende factoren te zijn geweest. Komt een bal tegen de lat of er net onder? Aan het begin van de wedstrijd of in de laatste minuut? Zag de scheidsrechter het buitenspel wel of niet? Zulke (en nog honderdduizend andere) factoren hebben zo goed als niets met expertise of kracht te maken.  Ze vallen je toe… of niet. Het onderstaande woord van Prediker zou niet misstaan als wandtekst in kantoren van sportredacties:

Wederom zag ik onder de zon, dat niet de snelsten de wedloop winnen, noch de sterksten de strijd (…) want TIJD en TOEVAL treffen hen allen.
Prediker 9:11

Moeilijk hoor, voor een team of coach dat zojuist een wedstrijd heeft gewonnen, zoiets toe te geven. Voor het prestige en imago zegt men veel liever: we hebben het succes afgedwongen. Het is een typisch menselijk (en arrogant) trekje om succes en prestaties op eigen rekening te schrijven. De waarheid is echter dat de dingen des levens ons gewoon toevallen. Inderdaad, van boven…

… opdat geen vlees zou roemen voor God (…) opdat het zij, gelijk geschreven staat: Wie roemt, roeme in de Here.
1Korinthe 1:29,31

… alsof Hij (=GOD) nog iets nodig had, daar Hij zelf aan allen leven en adem en ALLES geeft.
Handelingen 17:25

Delen: