GoedBericht.nl logo
English Blog

terugblik avond met David Sielaff

23-07-2012 - Geplaatst door Andre Piet

Zaterdagavond j.l. (21 juli) mochten we voor de derde keer in (pakweg) tien jaar David Sielaff uit de VS in ons midden hebben. Evenals de vorige keer was zijn vrouw ook nu van de partij. Als fraaie locatie was een zaal aan de Boulevard van Katwijk aan Zee gehuurd, vlak naast de monding van de Oude Rijn. Reitse Keizer ging in zijn introductie o.a.  nog nader in op de bijzonderheden van deze plek. Ongeveer vijfentwintig personen uit de omgeving maar ook ver daarbuiten (Friesland, Overijssel, Utrecht, Noord Holland, Gelderland) waren gekomen om te vernemen wat Sielaff te melden had.

In de powerpoint-presentatie vóór de pauze (zie onder), ging Sielaff in op de betekenis van het Griekse woord Christus dat de vertaling is van het Hebreeuwse Messias, hetgeen beiden gezalfde betekent. Sielaff benadrukte dat het Hebreeuwse begrip altijd meegenomen dient te worden wanneer we spreken over de Christus. Na de pauze werd het voor de meeste bezoekers pas écht interessant. Sielaff ging met name in op vragen over het onderzoek naar het graf van David en de locatie van de vroegere tempels in Jeruzalem. Dit thema was uitgebreid aan de orde geweest bij zijn vorige bezoek, zes jaar eerder en veel aanwezigen waren zeer benieuwd naar de stand van het onderzoek op dit moment. Het is Sielaffs overtuiging dat Haram Al-sharif ten onrechte wordt aangewezen als de tempelberg. Op die locatie stond niet de tempel maar de Romeinse burcht Antonia. Zo vertelde Sielaff van een gesprek dat hij had met een vooraanstaand archeoloog die hem verzekerde dat onder de zogenaamde tempelberg Romeinse toiletten zijn gevonden die dateren uit het begin van onze jaartelling. Niet bepaald iets wat men zou verwachten bij een Joodse tempel… Enfin, Sielaff melde nog veel meer boeiende zaken en in de onderstaande links kunt u zijn verhaal nog eens rustig nabeluisteren. Houd er rekening mee dat bij vragen vanuit het publiek de geluidskwaliteit soms wat te wensen overlaat.

Toen de bijeenkomst rond 22.15 formeel werd afgesloten, was dat voor de meeste aanwezigen geen reden om meteen huiswaarts te gaan. Zij bleven nog om door te spreken over het boeiende dat Sielaff ter berde had gebracht en over nog zoveel meer Bijbelse thema’s!

MP3 van deel 1 – presentatie

MP3 van deel 2 – vragenbespreking

Klik op de onderstaande afbeelding om door powerpoint te bladeren.

Onderstaand een tweetal foto’s met tweede van links David Sielaff en zijn vrouw (met bril).
Klik op de foto’s voor uitvergroting.

Reageer op Facebook

Delen: