GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 6:3 – in zijn dood

30-01-2021 - Geplaatst door Andre Piet

Hoe zullen wij die stierven aan de zonde, daarin nog leven? 3 Of weten jullie niet dat zovelen als tot in Christus worden gedoopt, tot in zijn dood worden gedoopt?

Waar de zonde toeneemt, is de genade altijd nóg meer. Maar dat dit een reden zou zijn om dus in de zonde te blijven leven, is voor Paulus bizar en ongerijmd. Want, zo betoogt Paulus, wij “stierven aan de zonde”. Oftewel, de zonde ligt achter ons en we “waren zondaren”, zoals hij eerder schreef (5:8).

Dat we “stierven aan de zonde”, moet Paulus toelichten. Want als wijzelf in de letterlijke zin niet zijn gestorven, wat bedoelt hij dan met “wij stierven”? Paulus vindt dat hij van zijn lezers mag verwachten dat zij op de hoogte zijn van wat hij nu gaat vertellen. “Weten jullie niet dat…?”.  Deze kennis behoort tot het ABC van zijn onderwijs. En inderdaad, ook in veel andere brieven schrijft Paulus over met Christus gekruisigd, gestorven en begraven te zijn.

Wijzelf stierven niet, maar wij zijn verbonden met Christus die stierf. En aangezien we worden geïdentificeerd met hem, is “zijn dood”, onze dood. Zó rekent God. Dat zien we niet, dat voelen we niet, maar dat zouden we weten.

Delen: