GoedBericht.nl logo
English Blog

1Korinthe 2:12 – opdat we zouden weten…

24-11-2018 - Geplaatst door Andre Piet

Wij nu hebben niet de geest van de wereld ontvangen maar de geest vanuit God, opdat we zouden weten de dingen die door God aan ons genadig worden gegeven.

Het begrip ‘geest’ is erg breed in de Schrift. Het staat voor alles wat onzienlijk is. Ook ‘adem’ en ‘wind’ vallen onder deze noemer. De “geest van de wereld” hier, is synoniem met wat eerder “de wijsheid van de wereld” (1:20) werd genoemd.

Door het goede bericht dat Paulus wereldkundig mocht maken hadden de Korinthiërs “de geest vanuit GOD” ontvangen. Deze geest is, in tegenstelling tot die van de wereld, de wijsheid van GOD die voorheen verborgen was (2:7). Onder “de geest vanuit GOD” valt alles wat GOD heeft te onthullen. Deze geest is maar geen vaag gevoel. De Korinthiërs hadden deze geest immers ontvangen opdat men zou weten… Gevoelens, ach, ze zijn voortdurend aan verandering onderhevig. Maar de dingen die we weten, zijn als een rots in de branding. Je kunt er op stáán en bouwen.

We zouden weten de dingen die door GOD aan ons genadig, als gunst worden gegeven. Dat maakt onvoorstelbaar blij. Dat is ook wat genade betekent: vreugde om niet. Juist omdat het zo vast en zeker is!

Delen: