GoedBericht.nl logo
English Blog

reactie op ‘doorgeslagen’

21-09-2009 - Geplaatst door Andre Piet

Van een bezoekster van goedbericht.nl ontving ik onderstaande reactie op eerdere weblog.

Hoi André,
 
ik las je blog over “doorgeslagen”.
Ik wil toch een kleine kanttekening plaatsen.
Ik ben volledig met je eens dat de Bijbel heel duidelijk is over het feit dat een corrigerende tik, oftewel wat pedagogiek heel nuttig is in de opvoedig, en zoals jijzelf formuleert, wellicht genadiger dan andere vormen van straf.
Maar zoals deze dominee het beschrijft en volgens de kranten naar buiten brengt, ben ik wel met de melder eens dat hij behoorlijk te ver gaat.
 
Citaat uit het AD:

….De omstreden Amersfoortse predikant Gertjan Goldschmeding pleit niet alleen voor een corrigerende tik, maar roept zijn kerkgangers zelfs op te blijven doorslaan. Ook als kinderen huilen van de pijn.
,,Daarmee mag je doorgaan tot de wil van het kind is gebroken,” zegt hij in een preek uit 2007, waarvan deze krant opnames in bezit heeft. Hij zegt daarin ook: ,,God heeft bepaald dat die tik daar achterop de billen ervoor zorgt dat de dwaasheid er met brokken afschiet.”
Dat gaat aanzienlijk verder dan de ‘opvoedende tik’, waarmee Goldschmeding vorige week in het nieuws kwam….

Als ik christenen dat hoor vertellen, dan doet het me wel pijn.
Door mijn eigen ervaringen reageer ik misschien nog heftiger hierop als een ander, maar wees alsjeblieft voorzichtig met wat je zegt, oké?!
Vanuit het oogpunt van de vele tè hard geslagen kinderen snap ik wel wat de regering besloten heeft.
Het moet erom gaan dat we in het bestraffen juist liefde en genade geven. Als het erom gaat om de wil van het kind te breken, verlies je volgens mij je doel uit het oog. Gedrag afdwingen zoals jij schrijft kan wel maar houdt het doel in het oog: het bepaalde gedrag is goed voor het kind, en niet omdat de opvoeder nou eenmaal graag dat gedrag ziet.
 
Ik hoop dat je het snapt. Ik neem je niet kwalijk dat je schrijft wat je schrijft (integendeel) maar ik wilde toch even deze aanvulling maken.
 
Heel hartelijke groet,
x

Ik wil een dikke streep zetten onder hetgeen deze briefschrijfster naar voren brengt. Een zeer waardevolle aanvulling. Het verbod op ‘de corrigerende tik’ is absurd maar wat de betreffende predikant naar voren bracht over slaan (“totdat de wil gebroken is”), is stuitend. Als ik zulke dingen lees weet ik even niet meer waar ik meer begrip voor moet hebben: voor het ‘getikte’ overheids-verbod óf voor het ziekelijke advies van deze glossy-predikant.

Delen: