GoedBericht.nl logo
English Blog

29. Wat is de Poel van Vuur?

De uitdrukking “de Poel van Vuur” (lett. het meer van het vuur) komt 5x voor en wel in het boek ‘Openbaring’. Het woord ‘poel’ is een ander woord voor een meer. B.v. het meer van Genesaret (Lucas 5:1). De eerste keer dat gesproken wordt van “het meer van het vuur” is in Openbaring 19:20. Uit de samenhang en andere teksten blijkt dat er sprake is van een veldslag niet ver verwijderd van de Dode Zee. Wellicht dat juist dit meer dat vanouds bekend staat om z’n vuur en zwaveldampen (Genesis 19:24-28) model staat voor de naam.

Van de satan, het beest en de valse profeet lezen we dat ze worden geworpen in het meer van het vuur  en daar ook gepijnigd worden “tot in de aionen der aionen” (Openbaring 19:20; 20:10).
Bij het gericht voor de Grote Witte Troon lezen we dat degenen van wie de naam niet staat geschreven in het Boek van het Leven, geworpen zal worden in het meer van het vuur. Tot 2x toe wordt er dan bij gezegd: dit is de tweede dood (20:14; 21:8). Let wel: voor satan en zijn beide companen zal het vuur van het vuur géén tweede dood zijn. Zij zijn sowieso niet dóód maar worden daar juist gepijnigd. En bovendien is het geen twééde dood omdat ze niet eens een éérste keer dood geweest zijn.

Conclusie: op drie uitzonderingen na zal “het meer van het vuur” voor ieder een toestand van dóód betekenen en niet van voortleven. Totdat de dood als laatste vijand zal worden teniet gedaan en allen worden levend gemaakt (1Kor.15:22-28).

Zie ook:
de poel des vuurs

Delen: