GoedBericht.nl logo
English Blog

ontbonden en met Christus zijn

12-12-2013 - Geplaatst door Andre Piet

images7

N.a.v. mijn blog over de doden die slapen tot het moment dat de bazuin zal klinken, ontving ik diverse reacties die allen verwezen naar Filippi 1:23. Staat daar niet duidelijk dat Paulus verlangt ontbonden te worden en met Christus te zijn? Inderdaad, maar waar heeft hij het over?

20 (…) Christus zal worden grootgemaakt in mijn lichaam, hetzij door mijn leven, hetzij door mijn dood. 21 Want het leven is mij Christus en het sterven gewin. 22 Indien ik in het vlees blijf leven, betekent dat voor mij werken met vrucht, en wat ik moet kiezen, maak ik niet bekend. 23 Uit beiden word ik gedrongen: ik verlang ontbonden te worden en met Christus te zijn, want dit is verreweg het beste…

Te leven betekende voor Paulus Christus en als hij de marteldood zou moeten sterven dan zou Christus ook daarin worden groot gemaakt. Ook zijn sterven zou winst voor Christus zijn. Hij overweegt deze twee opties: in leven blijven of te sterven. Aan welke mogelijkheid hij de voorkeur moet geven, schrijft hij niet. Wat hij wél bekend maakt is dat hij verlangt ontbonden te worden en met Christus te zijn want dat is verreweg het beste. Met “ontbonden te worden” kan Paulus dus onmogelijk op het sterven doelen. Hij noemt immers een derde optie, apart van “beiden”. Daarmee doelt hij op het moment dat de Here Jezus Christus vanuit de hemelen zal komen en…

…. ons vernederd lichaam veranderen zal, zodat het aan zijn verheerlijkt lichaam gelijkvormig wordt…
-Filippi 3:21-

Bij die gelegenheid worden de gelovigen losgemaakt (=ontbonden) uit “de banden van de dood” (Ps.116:3) en ontvangen ze een onvergankelijk lichaam. Om “altijd met de Heer te zijn” (1Thes.4:17). Paulus doelt met “ontbonden te worden” dus persé niet op de toestand na het sterven maar op de transformatie van het lichaam bij Christus’ terugkeer uit de hemelen.

Reageer op Facebook

Delen: