GoedBericht.nl logo
English Blog

ID2020

27-03-2020 - Geplaatst door Andre Piet

In een blog vorige maand wees ik op het rappe tempo van ontwikkelingen op het gebied van onderhuidse chips. De toepassing daarvan is zoveel breder dan alleen betaalgemak. De laatste weken werd ik hier door diverse nieuws-items des te meer van doordrongen.

Bill Gates

Uitgerekend in de week dat het coronavirus het nieuws domineerde, kwam ook het bericht naar buiten dat Bill Gates, de man achter Microsoft zich uit zijn bedrijf terugtrekt om zich geheel te gaan wijden aan het werk van zijn stichting ter verbetering van de wereld. Zo heeft hij tientallen miljoenen dollars uitgetrokken voor de bestrijding van het coronavirus en de ontwikkeling van een vaccin. Maar nu het bijzondere: Bill Gates financiert ook een project waarin onderhuids een soort tattoo wordt aangebracht waarin iemands persoonlijke vaccinatiegeschiedenis ligt opgeslagen.

…. onderzoekers van MIT hebben (…) een inkt gemaakt die veilig in de huid kan worden ingebed naast het vaccin zelf, en deze is alleen zichtbaar met een speciale smartphone-camera-app en filter.

De onzichtbare ’tatoeage’ die bij het vaccin hoort, is een patroon dat bestaat uit minuscule quantum dots (kleine half-geleidende kristallen die licht reflecteren) die oplichten onder infrarood licht. Het patroon – en vaccin – wordt in de huid gebracht met behulp van high-tech oplosbare micronaaldjes…

Een onderzoeker gaf als commentaar:

… ze hebben een geheime manier gevonden om het rapport van een vaccinatie rechtstreeks in de huid van een patiënt in te bedden in plaats van het elektronisch of op papier te documenteren en (…) nauwkeurige vaccinatiedossiers aanzienlijk kunnen vereenvoudigen, vooral op grotere schaal.

Interessant in het kader van deze blog is vooral dat zo’n teken of tattoo helemaal geen operatieve ingreep vergt maar eenvoudig samen met het vaccin wordt ingebracht. De data worden onderhuids bewaard. Technologisch, administratief en medisch gezien een ideale uitvinding…

ID2020

Een ander project waar Bill Gates ook nauw bij betrokken is, heet ID2020. Dit project beoogt alle mensen, wereldwijd, het komende decennium te voorzien van een digitaal paspoort. De behoefte daaraan is enorm. Veel meer dan een miljard mensen is niet in het bezit van een paspoort of in staat zich te legitimeren. Denk aan vluchtelingen die de grens oversteken of in een ziekenhuis belanden of bij een ambassade zich niet kunnen identificeren en daardoor sociaal en maatschappelijk zijn buitengesloten.

Met ID2020 als app op de smartphone krijgt iemand toegang tot zijn of haar persoonlijk profiel. In plaats van losse documenten kunnen alle data in één digitaal profiel worden opgeslagen in de blockchain, een technologie die we kennen van bitcoin. De data zijn opgeslagen in een decentraal systeem waarover uitsluitend de betrokkene zelf controle heeft. Jij bepaalt wie jij toegang geeft tot welk deel van jouw persoonlijke informatie. Het systeem is beveiligd met een QR-code zoals we dat tegenwoordig ook kennen bij digitaal bankieren. En de identiteit is gekoppeld (let op!) aan het unieke profiel van de vingerafdruk en/of de irisscan.

ID2020 is een initiatief dat breed wordt gedragen (o.a. door Microsoft, Rockefeller Foundation e.a.) en gepromoot door de Verenigde Naties. Op de website van ID2020 lezen we:

In september 2015 hebben alle lidstaten van de Verenigde Naties de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling voor 2030 aangenomen, met inbegrip van hun toezegging om “tegen 2030 iedereen een wettelijke identiteit te verschaffen, met inbegrip van geboorteregistratie”.

Waarom het project de naam 2020 kreeg en niet 2030, daarover schreef ‘de Groene Amsterdammer‘ in 2018:

Hoewel de naam ID2020 doet vermoeden dat dit alles over twee jaar af moet zijn mikken ze eigenlijk op 2030. ‘Twintig’ verwijst slechts naar een tussentijds doel om een eerste grootschalige test uit te voeren, schrijft Gruener in een e-mail. ‘Daarnaast creëert de naam extra urgentie en genereert het bewijs dat beleidsmakers hiermee aan de slag moeten als we 2030 willen halen.’

het komende decennium

Voor wie beseft in welke bijzondere tijd we in profetisch opzicht leven, zijn deze ontwikkelingen zéér intrigerend. Deze nieuwe technologieën brengen ongekende mogelijkheden met zich mee. En wie maakt nu bezwaar tegen het opslaan van gegevens waarover alleen jijzelf de beschikking hebt en die je ook nog eens nooit kwijt kunt raken? Informatie die is gekoppeld aan een onderhuidse tattoo (zoals in de toekomst bij vaccinatie). Of in geval van ID2020 gekoppeld aan de vingerafdruk en/of irisscan. Geïdentificeerd dus via de hand of het oog (Openb.13:16).

Met zulke nieuwe technologieën op zichzelf lijkt niets mis. Maar vergis u niet: wanneer straks iedereen persoonlijke informatie altijd en direct beschikbaar heeft, wordt het eenvoudiger dan ooit voor een totalitair regime deze informatie op te eisen wanneer zij wil. En wie daar niet aan mee wil doen (om welke reden ook), zal sociaal, maatschappelijk en economisch eenvoudig kunnen worden uitgesloten. Daar kun je op wachten. Het scenario van Openbaring 13 is niet ver weg meer. We gaan het komende decennium nog bijzondere dingen beleven…!

Delen: