GoedBericht.nl logo
English Blog

het gevoel als spiegel…

30-07-2007 - Geplaatst door Andre Piet

 

Vandaag gereageerd op een mailtje waarin mij gevraagd werd hoe om te gaan met angst-gevoelens. Omdat het antwoord wellicht ook voor anderen waardevol zou kunnen zijn hier in het kort (ongeveer) mijn reactie:

Ik heb geen idee wát voor angsten jou parten speelde, dat maakt ook totaal niet uit. Eén ding weet ik wel: hoe meer je je bezig houdt met je angsten, hoe meer die angsten zullen opspelen. Dat is net zo’n natuurwet als dat voorwerpen altijd naar beneden vallen en nooit naar boven. Vergelijk je gevoelsleven met een spiegel. Als jij je aandacht richt op angst, dan zul je angst gaan voelen. Als jij je daarentegen richt op Degene de hele wereld in de hand heeft en die alles onder controle heeft, dan zul je vrede ervaren. Als jij je afvraagt wat er morgen allemaal mis zou kunnen gaan, dan zul je je gegarandeerd bezorgd en bang gaan voelen. Logisch, want waar je je op richt, zó zul je je ook voelen. Als je je er daarentegen van bewust bent dat God je vandaag, morgen en overmorgen alles zal geven wat je nodig hebt (en nog véél meer) dan wordt je blij en kijk je uit naar de verrassingen die Hij voor je in petto heeft. Wat een verschil!!
De grote vraag is: waar richt je je op? Want de richting waarin je kijkt, bepaalt wat je je zult ervaren.

Verreweg de meeste mensen hebben (m.i.) geen idee hoe het gevoelsleven werkt en gaan, als ze zich rot voelen naar de dokter of psychiater die je dan medicijnen (lees: drugs) geven om de pijn te verzachten. Of je krijgt voorgeschreven om in therapie te gaan ten einde te herstellen. Met het achterliggende idee dat slecht gevoel een ‘defect’ is danwel bestreden moet worden. Wat ik zojuist beschreef is een heel andere benadering. Het zegt dat het volkomen normaal is, dat wie zich richt op negatieve dingen, zich negatief zal voelen. Maar waarom zou je? Neem het woord ‘negatief’ letterlijk en het zegt je: negeren! – geen aandacht aan geven.

Wie God als GOD vereert en dankt, zal als vanzelf vrede en vreugde beleven (vergl. Rom. 1:21). Daar hoef je niets voor te doen, je hoeft er niet voor naar de psychiater, je hoeft er niets voor te slikken, het scheelt je veel getob en… het kost je geen cent 😉
Voila!

Delen: