GoedBericht.nl logo
English Blog

het einde van de duivel

30-01-2006 - Geplaatst door Andre Piet

In de discussie op het Ronduit-forum kwam vandaag de vraag aan de orde waarom de duivel en zijn beide trawanten in de poel van vuur, worden gepijnigd? Een paar opmerkingen.

Het beest, de valse profeet en de duivel worden geworpen in de poel van vuur. Volgens de orthodoxe maar o zo foute vertalingen, zullen zij worden gepijnigd “tot in in alle eeuwigheden” (Openb.20:10). Maar pijniging zonder einde is een idee dat slechts in een verdorven brein opkomt. Het staat ook beslist niet in de grondtekst. Er hoort vertaald te worden: “zij zullen… gepijnigd worden tot in de eeuwen der eeuwen“. De termijn die hier genoemd wordt is exact dezelfde als die ook genoemd wordt voor het heersen van Christus (Openbaring 11:15). En daarvan weten we dat het een “totdat” heeft. Daarna zal God worden “alles in allen” (zie 1Kor.15:22-28).

Enfin, tot die tijd wordt het duivelse drietal gepijnigd in de vuurpoel. Vuur dient om te zuiveren. Het griekse woord voor vuur is ‘pur’ (ons woord ‘puur’) en verwijst naar deze werking. Als God na “de eeuwen der eeuwen” alles zal zijn in allen, dan spreekt het voor zich dat God tot die tijd met de genoemde creaturen nog niet klaar is… Daarom gaan ze het vuur in. Om via een pijnlijk proces gelouterd te worden. In zekere zin worden de duivel, het beest en de valse profeet in deze poel zelfs teniet gedaan. Immers, na “de eeuwen der eeuwen” zijn zij geen duivel, beest of valse profeet meer.
Na “de eeuwen der eeuwen” zijn er louter (!) creaturen die hun Schepper loven en prijzen!

Delen: