GoedBericht.nl logo
English Blog

forum-motto

18-07-2005 - Geplaatst door Andre Piet

Het is u misschien opgevallen dat aan de bovenkant van de forum-pagina een kleine wijziging is aangebracht. Tot dusver had het forum geen motto, maar sinds dit weekend dus wel: slijpsteen voor de geest. In Spreuken 27 vers 17 staat: “zoals men ijzer met ijzer scherpt, zo scherpt de ene mens de ander”. Dat lijkt me goed weergeven wat beoogt wordt met dit forum. Opvallend is verder het verdwijnen van het icoontje van het amfitheater. Een korte toelichting.

Het icoontje van het amfitheater associeerde het forum onwillekeurig met bloedige strijd. Dat is ten minste waar een amfitheater de meeste mensen aan doet denken. In de Romeinse tijd werden in zulke arena’s christenen voor de leeuwen geworpen en verscheurd. Verwees het icoontje soms naar de regelmatig grimmige sfeer op het forum? Naar het feit dat christenen ook hier soms (naar het lijkt) worden ‘verscheurd’? Dit keer niet door leeuwen maar door… mede-christenen?
Ik heb niet de illusie dat door het verdwijnen van het icoontje de sfeer op het forum voortaan altijd goed zal zijn. Zo werkt dat uiteraard niet. Ik wil slechts onderstrepen dat we ondanks scherpe discussie (die ik toejuich!) de ander in de waarde zouden laten. Dus niet elkaar bijten en vereten (> Gal.5:15).

Hierop aansluitend: ik heb de forum-regels naar tien stuks uitgebreid. Een mooi getal voor regels. ;-). Nieuwe regel (9) luidt:
De lezer is de jury.
Discussies worden vaak grimmig wanneer een ‘advocaat’ (of aanklager) van een standpunt, op de stoel gaat zitten van de ‘rechter’ en een definitieve uitspraak gaat doen wie er gelijk of ongelijk heeft. Dat schiet niet op natuurlijk. Wie partij is in een confrontatie zou zich daarvan moeten onthouden. Verdedig een standpunt maar laat het eindoordeel van gelijk of ongelijk aan de lezer over. Dat houdt de discussie zakelijk en de sfeer (zo ver als mogelijk) vriendelijk.

Delen: