GoedBericht.nl logo
English Blog

en de naam is: Heeresma

14-11-2022 - Geplaatst door Andre Piet

Vanavond (14 november 2022; 22.15 op NPO2) wordt door de EO in samenwerking met de Joodse Omroep een documentaire uitgezonden over Heere Heeresma die in de jaren ’60 en ’70 een bekend Nederlandse schrijver was. Ik zou op de GB-site voor deze uitzending zeker geen aandacht hebben gevraagd, ware het niet dat Heeresma een vader had (1943) die een tijdschrift runde (‘de Flambouw’) en veel lezingen hield waarin grotendeels dezelfde dingen naar voren werden gebracht als op deze GoedBericht-site. De schrijver Heeresma stond bekend als een excentrieke, humoristische persoonlijkheid die met alles de draak stak en interviewers altijd op een verkeerd been zette. Behalve… wanneer zijn vader ter sprake kwam en wat deze onderwees en voorleefde. Dan werd Heeresma bloedserieus. Eerder schreef ik daarover:

In de vele interviews die de schrijver in de loop der jaren heeft gegeven, stak hij zijn grenzeloze bewondering voor zijn vader nimmer onder stoelen of banken. Op de vraag van de interviewer waarom hij dacht zoals hij dacht, antwoordde hij: “Wat wil je? Met zo’n vader? Hallo, hallo, dat was me een man!”. In een ander interview sprak hij lovend: “Ik kom uit een heel goed gezin. Het huwelijk van mijn ouders is voor mij nog steeds een voorbeeld. Mijn vader was theoloog. Hij was wel een omstreden figuur, want hij zei opmerkelijke dingen en kon ze nog Schriftuurlijk bewijzen ook. Hij was een onafhankelijk denkend man…”. Heeresma droeg niet alleen dezelfde naam als zijn vader, maar was vóór alles ook diens geestelijke erfgenaam.  Hij verklaarde: “Mijn uitgangspunt is de Schrift. Wat die visie betreft ben ik een adept van mijn vader. Je zou mij dus een biblicist kunnen noemen, iemand die zich uitsluitend baseert op wat geschreven staat”.

In de documentaire ‘en de naam is: Heeresma’ komt de betekenis van Heeresma’s vader nauwelijks aan de orde. De filmmaker heeft ervoor gekozen om via reflecties van dochter en zoon een beeld van de schrijver te schetsen. De interviewer Anton de Goede (VPRO) is zich bewust van de beperkingen van deze opzet. Hijzelf is momenteel bezig een biografie te schrijven en anders dan in de documentaire wil hij wel nadrukkelijk aandacht geven aan de betekenis van Heeresma’s vader (en daarmee van de Bijbel) in het leven van de schrijver.

Toen de schrijver Heeresma in 2011 overleed, schreef ik naar aanleiding daarvan een ‘in memoriam‘ waarna de Goede contact met mij opnam (2012) en mij vroeg om in een gedenkbundel een bijdrage te leveren. Nu de Goede sinds kort bezig is met een biografie, heeft hij wederom contact met mij opgenomen om meer te weten te komen over de Bijbelse achtergronden van de schrijver. Gisteravond was de aimabele radioman te gast bij ‘met het oog op morgen’ (NOS) en vertelde hij wederom over de rol van de Bijbel in Heeresma’s leven (minuut 8:35). Voor de goede orde: ik werd daarbij theoloog genoemd, wat uiteraard een misverstand is. Bijbelvorser, dat lijkt me een stuk beter. Hoe dan ook: het mag bijzonder heten dat vanuit VPRO-hoek nu aandacht gevraagd wordt voor ‘de Schrift’! En, o ironie, dat nog wel via een auteur wiens naam in christelijk Nederland slechts afgrijzen opriep.

Delen: