GoedBericht.nl logo
English Blog

Dennis klaar met God

22-12-2010 - Geplaatst door Andre Piet

 

Deze week zendt de EO een serie uit waarin een aantal bekende Nederlanders op zoek gaan naar God. Naast zanger Gordon, is judoka Dennis van der Geest één van hen. In de uitzending van gisteravond ging hij naar Amerika waarover de EO in de aankondiging het volgende schrijft…

Dennis ontmoet op het zonnige surfstrand van Californie Gary Kruger. Gary heeft zijn eigen martial-art sportschool. Hij daagt Dennis uit. Gary is overduidelijk het kleinere broertje van Dennis op vechtgebied, maar op het gebied van het geloof heeft Gary veel te vertellen…

Wat Gary vertelt is dat het Evangelie gratis is en dat je Gods liefde niet kunt verdienen… maar dat als Dennis niet voor Jezus kiest, hij voor eeuwig in de hel komt. OK, Gary is duidelijk en windt er geen doekjes om. Dat pleit voor hem. Als naderhand echter aan de judoka wordt gevraagd naar wat hij van Gary’s verhaal vond, dan blijkt hij vooral te vallen over de schijn van het “niet verdienen” van de hemel.
Dennis werpt tegen: “Je kunt het wél verdienen, want je moet eerst toegeven dat God bestaat en ….”
EO-reporter: “Maar dat is toch geen verdienen? Voor zo’n beslissing hoef je toch niet zoveel te doen?”
Dennis: “Nee, maar ik moet nog steeds…” en maakt vervolgens duidelijk dat het hem bovendien wel degelijk veel zou kosten.

In niet-theologische bewoordingen legt Dennis precies de vinger bij de valsheid van een boodschap dat als genade (=om niet) wordt gepresenteerd. Gary vertelt dat God van iedereen houdt maar… dat wanneer je niet voor Hem kiest, je een enkeltje hel wacht. Wat is dat voor ‘houden van’? Dennis’ terechte commentaar luidt “… Dat gaat toch nergens over!?…”

De judoka reisde af naar het zonnige Californië om een evangelie te vernemen dat geen Evangelie (= goed bericht) is. Aan het eind van de uitzending wordt Dennis als ongelovige weggezet (“Dennis is wel even klaar met God”) omdat hij het onacceptabel vindt dat een boodschap voor ‘gratis’ wordt versleten dat niet gratis is. Maar meer dan in alle emoties van Gordon bij elkaar, klonk juist in Dennis’ nuchtere afwijzing, Evangelie door.
Zeker… dat was van de Geest.

———————————-

Uitzending gemist, klik HIER

Lees Dennis’ reactie op zijn website op deze weblog:
screenshot

Delen: