GoedBericht.nl logo
English Blog

de opplaklach

10-02-2008 - Geplaatst door Andre Piet

Ter inleiding van de Goedbericht-bijeenkomst in Zoetermeer vanmorgen, wees ik kort op een nieuwsbericht dat gisteren op nu.nl te lezen stond.

‘Lachen is ongezond’

LONDEN – Lachen kan een ernstige bedreiging vormen voor de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van een toonaangevende psychiater van de universiteit in het Japanse Osaka.
Inertia Stock

Een spontane lach is prima, maar de zogenoemde Japanse ‘perma-lach’, het opgeplakte lachmasker dat honderdduizenden werkende vrouwen in Japan moeten hebben, is dat niet.

Verplicht lachen

Bijna alle dienstverlenende bedrijven in het Aziatische land verplichten vrouwen contractueel tot het continu tonen van een brede lach. Een belangrijk deel van de basistraining van nieuw aangenomen personeel bestaat dan ook uit het leren van de perfecte lach.

Gezond is dat echter allerminst, stelt psychiater Makoto Natsume. Soms kunnen de vrouwen na een tijdje de opplaklach niet meer afleggen.

Depressies

“Jezelf dwingen gedurende langere perioden een lach te dragen, kan als het extreme vormen aanneemt, tot echte depressies leiden”, citeerde de Britse krant The Times zaterdag de psychiater. Ook kan het leiden tot fysieke klachten.

Mensen met het lachmasker syndroom vertonen volgens Natsume klachten die te vergelijken zijn met RSI.

Vreugde is iets wat van binnenuit komt. Een mens kán niet op commando blij zijn. Gebeurt dit toch, dan is het gefaked. En dat blijkt op termijn dus ongezond te zijn. Het frustreert en maakt ten slotte depressief. Vrolijkheid is evenals b.v. liefde en heiliging (toewijding), een eigenschap die per definitie van binnenuit getriggerd wordt. Zoniet, dan is er sprake van ‘perma-lach’, geveinsde liefde en schijn-heiliging.

Een mens wordt niet blij omdat men blij moet zijn (integendeel, dat maakt depressief), maar omdat men een blij en écht goed bericht verneemt. Dan is blijdschap een vrucht die vanzelf groeit. De ellende van zoveel prediking vandaag is, dat men voortdurend hamert op het vertonen van eigenschappen die alleen spontaan tot hun recht komen. Zie daar de religieuze variant van de perma-lach en aanverwante namaak.
Geef mij maar het goede bericht – daar hoef ik niet blij van te worden, daar kan ik niet anders dan blij van worden!

Delen: