GoedBericht.nl logo
English Blog

borduurwerk

14-11-2007 - Geplaatst door Andre Piet

 

Op de Goedbericht-site heb ik er nooit geheim van gemaakt dat ik vast geloof dat God alles (ik bedoel: alles) gemaakt heeft voor Zijn doel. Spreuken 16:4 voegt daar nog aan toe: “… zelfs de goddeloze voor de dag des kwaads”. Onvergetelijk is dit verwoord door de bekende schrijftster Corrie ten Boom die ooit onder mensonterende omstandigheden gevangen zat in concentratiekamp Ravensbrück:

“God vergist zich niet. Alles lijkt een verward borduurwerk, zinneloos en verschrikkelijk. Maar dat is de onderkant. Eens zullen wij de bovenkant zien en dan zullen wij ons verwonderen en danken.”

Geen levensovertuiging houdt een mens zozeer staande in het lijden, als juist deze. Te weten: er is Iemand is die niets laat plaatsvinden, zonder dat het Zijn doel dient. Ook al ontgaat dit doel onszelf totaal. Juist dan blijkt de wetenschap dat er Iemand is, die tot in detail de regie voert, een onwankelbare rotsgrond. Als God GOD is, dan vergist Hij Zich niet. En gaat er dus ook niets mis. De duisternis (= het kwaad) heeft als functie het Licht te doen schitteren!

Deze overpeinzingingen kwamen in mij boven toen ik vanmorgen in de krant las over de promotie eerder deze maand, van Bettine Siertsema. Tot haar eigen verbijstering moest zij in haar proefschrift ‘Uit de diepten’ vaststellen, dat de meeste mensen in de concentratiekampen, hun geloof in een almachtig God niet kwijtraakten, maar juist daarin versterkt werden. Opgevoed in de gereformeerde orthodoxie maar inmiddels volstrekt vrijzinnig, had zij tevoren niet kunnen denken tot deze conclusie te komen. Zij had verwacht dat het vertrouwen in Gods almacht ten onder zou gaan in de afschuwelijke ellende van de concentratie-kampen. Maar het tegendeel bleek (in het algemeen) het geval: de kracht van de overtuiging dat alles een bedoeling heeft, hield de mensen juist staande!

Voor meer over deze promotie-studie, klik hier.

Delen: