GoedBericht.nl logo
English Blog

zeventig palmbomen

15-12-2011 - Geplaatst door Andre Piet

We lezen in Exodus 15 over het volk Israël dat aan het begin van de woestijnreis de oase Elim aandoet.

Daarna kwamen zij in Elim; daar waren twaalf waterbronnen en zeventig palmbomen, en zij legerden zich daar aan het water.
Ex.15:27

Vanwaar de vermelding van deze aantallen? Doet het ter zake voor de geschiedschrijving? Oppervlakkig gezien totaal niet. Maar deze vermelding wijst dan ook nadrukkelijk op wat ónder de oppervlakte ligt. Naar waterbronnen. In de Bijbelse symboliek een hint naar de woorden Gods die aan Israël zijn toevertrouwd. Zoals de psalmist zegt: “Hij heeft Jakob zijn woorden bekendgemaakt” (Ps.147:19). Jakob staat voor de twaalf stammen en vandaar ook “twaalf waterbronnen”.

Rond deze twaalf waterbronnen stonden zeventig palmbomen gegroepeerd. Het getal zeventig verwijst naar de zeventig stamvaders van de volkerenwereld in Genesis 10.  De volkerenwereld wordt gevoed en gedrenkt bij de bronnen van Jakob. Niet voor niets heet Israël elders ook “de navel der aarde” (Ezech.38:12) wat eveneens verwijst naar de voedingslijn.

Het woord ‘zeven’ in het Hebreeuws (waar zeventig een veelvoud van is), is afgeleid van een woord dat ‘volheid’, ‘verzadiging’ betekent (zie b.v. Ruth 2:14). Dat de Bijbel zeventig boeken telt, demonstreert haar compleetheid. Dit aantal is Gods handtekening onder “de heilige schriften”.

Delen: