GoedBericht.nl logo
English Blog

“welke stroming?”

01-10-2016 - Geplaatst door Andre Piet

Onderstaand schrijven zat vandaag in mijn mailbox:

Hallo, ik ben heel erg enthousiast over al de informatie op deze site en dankzij deze site ook enthousiast over God. Ik uit het ook openlijk en draag met trots uit dat ik hierin geloof. Het kost wel even wat moeite om mensen dit te vertellen want in de meeste gevallen hebben ze het nog nooit op deze manier gehoord.

Maar nu komen mensen met de vraag in welke stroming ik zit, ik heb daar eigenlijk geen zinnig antwoord op terug. Wat is volgens jou hier een passend antwoord op?

Beste …

Geweldig dat het Goede Bericht zoals Paulus dat onder de natiën bekend maakte, bij je binnen is gekomen! En dat het met je doet, precies wat je van een goed bericht mag verwachten: het maakt je enthousiast! Terecht dat je daar trots voor uitkomt, want met zo’n boodschap kun je voor de dag komen! Al zul je ongetwijfeld ook nog wel gaan meemaken dat mensen je de mond proberen te snoeren… Maar laat je niet inpakken.

In welke stroming ben je nu terecht gekomen, zo is nu de vraag. En je hebt daar tot nu toe geen zinnig antwoord op. Dan zeg ik: vooral zo houden! Mensen willen je graag in een ‘doosje’ stoppen en een plekje geven op de kerkelijke kaart. Dat is gemakkelijk, want dan kunnen ze je ‘wegzetten’. Het geeft een excuus om in plaats van over de inhoud van wat je te melden hebt, te spreken over ‘richtingen’ en ‘clubs’. Dat is meestal een afleidingsmanoeuvre. Om dat vóór te zijn zeg ik zelf vaak op voorhand: ik ben buiten-kerkelijk. Niet alleen omdat dat formeel zo is, maar ook omdat ik daarmee afstand neem van de christelijke wereld die grosso modo “de gezonde leer” niet verdraagt (2Tim.4:3). Overigens, zul je met zo’n mededeling bepaald niet alom vertrouwen winnen. Want ja, als je weigert je te laten indelen in de christelijke wereld, zullen velen daarbinnen je hoogmoedig en zelfs sektarisch vinden. Het zij zo.

Je hebt het Evangelie gehoord en je bent daar blij mee. Je ziet het bevestigd in wat “er staat geschreven” en je komt er voor uit! Je bent nergens lid van geworden – je hebt ‘gewoon’ ontdekt wat de Schrift zegt. Niet minder en niet meer. Daarmee ben je niet in een stroming terecht gekomen. Integendeel, je zwemt tegen de stroom in… om bij de Bron te komen!

engels

Delen: