GoedBericht.nl logo
English Blog

pijlen naar omhoog

08-04-2014 - Geplaatst door Andre Piet

In Nederland worden momenteel alle blauwe verkeersborden boven snelwegen met pijlen naar omlaag vervangen door borden met pijlen naar omhoog. Er zijn proeven mee gedaan en gebleken is “dat de gemiddelde rijsnelheid toeneemt met maximaal tien kilometer per uur, dat de file een half uur eerder afneemt en dat de weggebruiker zich beter geïnformeerd voelt”, aldus één van de nieuwssites. In veel andere landen wordt deze bewegwijzering al toegepast.

images_17

Verkeerspsychologen wijzen er op dat chauffeurs rustiger worden door deze aanwijzingen. Voor het menselijk brein is het logisch en intuïtief dat een peil naar omhoog, verwijst naar de bestemming.

Zulke onderzoeksresultaten verbazen me niets. Een mens wordt rustiger als hij gewezen wordt naar omhoog. Ons brein is zo gemaakt dat we dit interpreteren als onze bestemming. Of het is onderzocht weet ik niet, maar het zou me ook niets verbazen als de hemelblauwe borden dit effect nog versterken.

Mensen zijn er op gemaakt om naar omhoog te kijken. “Het hoofd omhoog, het hart naar boven”. Het Griekse woord voor mens is an-thro-pos (denk aan b.v. antropologie) en dit woord is samengesteld uit drie elementen: ana (=naar boven), thrope (=omkeren) en optomai (=kijken). Anthropos wil zeggen: een naar boven gekeerd kijker.

Er is genoeg in de wereld dat ons terneer drukt. Down maakt. Daarom zijn pijlen naar omhoog zo belangrijk. Alle mensen zijn op weg. Maar om sneller en gemakkelijker onze bestemming te vinden dienen we naar omhoog gewezen te worden. We voelen ons dan niet alleen beter geïnformeerd, we zijn het ook!

Reageer op Facebook

Delen: