GoedBericht.nl logo
English Blog

ontdekking grot bevestigt Bijbel

11-06-2008 - Geplaatst door Andre Piet

Deze week stond in vele kranten het volgende interessante bericht te lezen.

ARCHEOLOGEN: OUDSTE KERK TER WERELD ONTDEKT

AMMAN –  Archeologen zeggen dat zij onder de St.Gregoriuskerk in de Noord-Jordaanse plaats Rihab een grot hebben ontdekt die de oudste kerk ter wereld zou zijn. De ruimte zou tussen 33 en 70 na Christus zijn gebouwd.

Dat zegt de archeoloog Abdul Qader Hussan, hoofd van het centrum voor archeologische studiën in Rihab, in de krant The Jordan Times van maandag. Hij noemt de ontdekking „verbazingwekkend”. Volgens een inscriptie op de vloer zouden zeventig leerlingen van Jezus er hun toevlucht hebben gezocht, nadat zij voor de vervolging van de christenen uit Jeruzalem waren gevlucht.

Als de archeologen gelijk hebben, zou de kerk zijn gebouwd tussen het jaar waarin Jezus aan het kruis stierf en het jaar waarin de Romeinen Jeruzalem verwoestten.
bron: de Telegraaf

In Lucas 21 voorzegt Jezus de verwoesting van Jeruzalem. Weliswaar gaat het merendeel van de voorzegging over gebeurtenissen die tot op vandaag toekomst zijn, maar het gedeelte tussen vers 12 (“maar vóór dit alles”) en vers 24 is een flash-back op de gebeurtenissen rond het jaar 70 AD. De stad zou door legerkampen worden omsingeld (21:20). “Laten dan die in Judea zijn, vluchten naar de bergen, en die binnen de stad zijn, de wijk nemen…” (21:21). Jezus noemt het “de dagen van vergelding” (21:22).

Ook de Hebreeën-brief spreekt van aanstaande wraak en vergelding (10:30). Keer op keer wordt een vreselijk oordeel in het vooruitzicht gesteld. “Een vreselijk uitzicht op het oordeel en de felheid van een vuur, dat de weerspannigen zal verteren” (10:27). Dat gaat niet over ‘de hel’ o.i.d., maar over de verschrikkelijke verbranding van Jeruzalem in 70AD. Heel de stad is toen, de tempel incluis, in vlammen op gegaan en met de grond gelijk gemaakt. Onder leiding van de Romeinse veldheer Titus is in Jeruzalem een bloedbad aangericht, dan haar weerga in de geschiedenis niet kent.

In dat kader lezen we aan het einde van de Hebreeën-brief ook een oproep om “buiten de legerplaats” te gaan (13:13), d.w.z. Jeruzalem te verlaten. Velen hebben aan deze oproep gehoor gegeven, door naar Pella en andere plaatsten in het Over-Jordaanse te vluchten, om zo aan het drama van het jaar 70 ontkomen.
De recente ontdekking van de grot onder de oude kerk in Rihab, is daar een bevestiging van.

Jeruzalem gaat in vlammen op

Meer informatie:
de setting van de Hebreeën-brief

Delen: