GoedBericht.nl logo
English Blog

herkenning in de hemel?

10-01-2013 - Geplaatst door Andre Piet

images_12

VRAAG:
Zullen we elkaar straks in de hemel herkennen?

ANTWOORD:
Een antwoord op deze vraag is niet direct vanuit de Bijbel te geven. Maar opvallender is dat de vraag in de Bijbel totaal niet aan de orde komt. De vraag veronderstelt een mogelijk defect aan ons geheugen in de toekomstige volmaaktheid. Een tamelijk bizar idee… De Bijbel zegt i.v.m. de nieuwe hemel en de nieuwe aarde inderdaad, dat “aan wat vroeger was, zal niet meer gedacht worden” (Jes.65:17). Maar dat is iets heel anders dan dat de herinnering zelf verdwenen zou zijn. Waarom zouden tranen worden gewist als er geen herinnering zou zijn aan vroeger leed (Openb.21:4)?

Twijfel aan het vermogen tot herkennen in de nieuwe schepping heeft een theologische reden. Het komt voort uit het idee dat als we geliefden straks zullen herkennen, we andere geliefden noodzakelijkerwijs zullen missen. De wetenschap dat deze in ‘de hel’ verkeren, zou onverdragelijk wezen.  Maar aangezien er geen rouw of pijn in de nieuwe schepping zal zijn (Openb.21:4), moet ons geheugen dus zijn aangetast. Ziedaar de achtergrond van de bovenstaande vraag.

Maar de Bijbel kent godzijdank dit probleem niet. Want GOD maakt ALLE dingen nieuw. Als de dood eenmaal als laatste vijand zal zijn teniet gedaan doordat alle mensen, die ooit in Adam stierven, zullen zijn levendgemaakt, dan wordt GOD alles in ALLEN (1Kor.15:22-28). Niemand uitgezonderd. Dat is het grote toekomstperspectief van de Schrift! Geen mens zal worden gemist want GOD zoekt het verlorene… totdat Hij het gevonden heeft (Luc.15:4).

(Meer hierover: zie alverzoening.info)

 

Reageer op Facebook

Delen: