GoedBericht.nl logo
English Blog

harmonie en akkoorden

24-02-2014 - Geplaatst door Andre Piet

images21

Zondag, 23 februari 2014 overleed de oudste Holocaust-overlevende Alice Herz Sommer, op de leeftijd van 110 jaar. Alice werd geboren in 1903, in een Joodse familie in Praag waar o.a. Gustav Mahler en Franz Kafka over de vloer kwamen.

Alice leerde piano spelen en werd in heel Europa een gevierd pianiste. Toen tijdens de oorlog Praag in Duitse handen viel, kwam Alice in 1943 uiteindelijk in een concentratiekamp terecht, waar haar man stierf maar waarin zijzelf, samen met haar zoon overleefde. In 1949 emigreerde ze naar Israël en in 1986 vestigde ze zich definitief in Londen. 

Ik heb aan aantal video’s op YouTube van Alice Herz Sommer gezien en die maakten indruk op mij. Zij was geen uitgesproken gelovige vrouw maar toch… één ding heeft zij als weinig anderen begrepen: alles is een geschenk! Alles!

Ze wist uit bittere ervaring wat het is om slechte dingen mee te maken, maar daar keek ze niet naar. Daarom klaagde zij nooit en lachte ze veel. Omdat Alice alles als een geschenk beleefde, zag ze overal muziek in. Letterlijk en figuurlijk was haar leven gevuld met harmonie en akkoorden!

Reageer op Facebook

Delen: