GoedBericht.nl logo
English Blog

de ster van Bethlehem zichtbaar!

02-07-2015 - Geplaatst door Andre Piet

images21

Eergisteren (30 juni 2015) was er een uitzonderlijk fenomeen aan de hemel zichtbaar. Er vond namelijk een bijzondere conjunctie (=samenstand) plaats tussen de twee helderste planeten aan de sterrenhemel: Jupiter en Venus. Beide planeten werden als een dubbelster gezien. Een unieke gebeurtenis die onder deze omstandigheden (zie onder) ook op 17 juni, 2 voor Christus werd waargenomen en de beroemde magiërs uit het Oosten naar Bethlehem bracht. Ook ruim 2000 jaar geleden vond deze conjunctie plaats in de directe nabijheid van de helderste ster in het sterrenbeeld ‘de Leeuw’, namelijk Regulus. Voor de magiërs was deze conjunctie reden genoeg om te concluderen dat de Messias, de Koning der Joden moest zijn geboren. Maar wat maakte deze samenstand van Jupiter en Venus dan zo veelzeggend?

Jupiter is vanouds de koningsplaneet terwijl Venus een al even oud symbool van vruchtbaarheid is (geboorte). Het sterrenbeeld ‘de Leeuw’ staat  model voor de stam van Juda (Gen.49:9) en voor de scepter die God aan deze stam toevertrouwde. Deze vorstelijke betekenis komt ook overeen met de betekenis van de naam Regulus (Eng. regal = vorstelijk). Deze heldere ster staat tussen de voeten van ‘de Leeuw’. Aartsvader Jakob sprak ooit op zijn sterfbed over Juda (Genesis 49:9,10):

Een leeuwewelp is Juda; na de roof zijt gij omhoog geklommen, mijn zoon; hij kromt zich, legt zich neder als een leeuw of als een leeuwin; wie durft hem opjagen? De scepter zal van Juda niet wijken, noch de heersersstaf tussen zijn voeten, totdat Silo komt, en hem zullen de volken gehoorzaam zijn.

De conjunctie van de twee helderste hemellichten (uiteraard op de zon en maan na) was vlak voor het begin van onze jaartelling een bijzondere gebeurtenis. Het wees op de komst van de beloofde Messias. Van Hem hadden de Hebreeuwse profeten gesproken. Maar God doet ook een sprake uitgaan van de sterrenhemel. Immers, “de hemelen vertellen Gods eer!” (Psalm 19:1) – het is werk van zijn handen.

Door de conjunctie op 30 juni j.l. werden we herinnerd aan de bijzondere ster van Bethlehem. En ook nu, tweeduizend jaar later, worden we bepaald bij de komst van “de Leeuw van Juda”. Dit keer zijn tweede opwachting.

“Hem zullen de volken gehoorzaam zijn”.

 

Reageer op Facebook

Delen: