GoedBericht.nl logo
English Blog

kan een moslim ook zalig worden?

28-12-2007 - Geplaatst door Andre Piet

Het volgende bericht stond vandaag te lezen in het Reformatorisch dagblad :

ZEVENAAR – Ook moslims kunnen spiritueel zijn, stelt Antoine Bodar, want hun eerbiedig bidden is daarvan een voorbeeld. „Omdat Christus voor allen is gestorven, kan een moslim ook in de hemel komen”, zei de priester donderdag tijdens de winterconferentie van de CSFR.

„Ik kan er niet bij dat mensen die niet in Christus kunnen of willen geloven, niet zalig worden”, aldus Bodar, die behalve priester ook publicist is. „Ze kunnen toch goede mensen zijn. Daarin werkt de Heilige Geest mee, ook al zullen moslims dat zo niet noemen.”Van gisteren tot maandag zijn studenten van de CSFR uit het hele land in Zevenaar bij elkaar om na te denken over christelijke spiritualiteit.

Het is natuurlijk prachtig dat Bodar wijst op de universele betekenis van Christus’ sterven. Zeker in een ‘zwaar’ gezelschap waar dit geluid maar zelden klinkt. Maar de motivatie van Bodar is hoogst eigenaardig. Moslims komen  in de hemel, zo zegt hij, want Christus is voor allen gestorven. Tot zover akkoord! De redding van alle mensen wordt gegarandeerd door het simpele feit dat Christus voor allen stierf. Maar dan de volgende opmerking: „Ik kan er niet bij dat mensen die niet in Christus kunnen of willen geloven, niet zalig worden. Ze kunnen toch goede mensen zijn….?”  Dit is een heel merkwaardig argument! Want als Christus voor alle mensen gestorven is, dan doet het er toch niet toe dat moslims goede mensen kunnen zijn? Want wat te denken van hen die in Bodar’s ogen niet goed zijn? Worden die niet behouden? Maar wat betekent het dan nog dat Christus voor allen stierf? 
U voelt wel, de argumentatie van Bodar rammelt hier.

De Schrift leert cristal clear dat, zoals door één mens alle mensen zondaren en stervelingen werden, zó ook door één mens allen zullen worden gerechtvaardigd en levendgemaakt (Rom.5:18; 1Kor.15:22). Het eerste deel kent geen uitzonderingen, het tweede evenmin. Maar hoe worden alle mensen gerechtvaardigd en gered? Het universele Bijbelse antwoord is: door GELOOF alleen. Niet uit werken. Een ‘goed’ levend humanist, moslim of christen is voor God niet gerechtvaardigd. Een crimineel of goddeloze daarentegen, die God op Zijn Woord neemt, wél (Rom.4:5). 

Het Evangelie is de boodschap dat God de Redder van de mensheid IS (1Tim.4:10). Puur om niet. En dus van allen. “If God is no Saviour of all, He is no Saviour at all”. Met vroomheid of spiritualiteit heeft dat niets te maken. Een gelovige is iemand die tot die erkenning is gekomen.
Er komt een moment dat elk mens tot die erkenning komt.
“Tot eer van God, de Vader” (Filp.2:10,11).

Delen: