GoedBericht.nl logo
English Blog

waarom Eberhard een kerkverlater werd

06-10-2017 - Geplaatst door Andre Piet

Donderdag j.l. overleed de zeer geliefde Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Van der Laan groeide op in Rijnsburg, het dorp waar we als gezin inmiddels al twintig jaar wonen. Eberhards vader was een gerespecteerd huisarts in Rijnsburg en speelde een belangrijke rol in het het verzet in de jaren ’40-’45. Hij werkte nauw samen met de plaatselijke predikant van de gereformeerde kerk, dominee Post, een broer van de bekende verzetsleider Johannes Post.

N.a.v. van het overlijden van van der Laan las ik het één en ander over zijn levensgeschiedenis. Daarbij was ik ook benieuwd naar zijn gereformeerde verleden en waarom hij daarvan afscheid had genomen. Niet zo veel kwam ik daarover aan de weet, maar mij trof een passage in het boek ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’.

Als Eberhard een jaar of twaalf is, gaat hij op catechisatie. Hij zit er nog maar kort op als de dominee stelt dat je Jezus moet kennen om in de hemel te komen. De jonge Van Der Laan: ‘En wat dan als je hem niet niet hebt kúnnen kennen? Zoals de Inca’s?’ Die hebben pech gehad, aldus de dominee. Eberhard weet genoeg. Hij geeft zijn ouders te kennen dat hij de kerk niet meer wil bezoeken.

Triest. De pientere Eberhard werd geen kerkverlater, omdat hij het Evangelie verwierp maar juist omdat het Evangelie hem werd onthouden! Het Evangelie houdt immers in dat GOD nooit laat varen de werken van zijn handen. Eberhard zal dat ongetwijfeld elke zondag als jongetje vanaf de kansel hebben gehoord. Maar de uitleg van de dominee was precies tegenovergesteld. Hoe velen zullen niet, evenals Eberhard, zich daardoor hebben afgewend van het kerkenpad?

Men noemt de naam van JEZUS wel in de kerk, maar de betekenis ervan (JAHWEH redt!) ontgaat hen. Men gelooft niet dat GOD een redder is van alle mensen. Of dat Christus Jezus alle mensen heeft gekocht en betaald. Gelukkig doet dat geen millimeter af van de waarheid dat in de naam van JEZUS, elke knie zal buigen en dat elke tong die naam zal belijden. Geen ontkomen aan. De Inca’s en al die miljarden mensen die de naam van JEZUS nog nooit hebben gehoord. Maar ook Eberhard van der Laan. En zelfs al die dominees die daar niets van wilden weten. Zegt dát voort!

Delen: