GoedBericht.nl logo
English Blog

Titus 3:1 – onderschikken aan overheden

03-07-2023 - Geplaatst door Andre Piet

Herinner hen eraan zich te onderschikken aan overheden en autoriteiten…

Na de specifieke instructies voor verschillende groepen in hoofdstuk 2, volgen nu zeven algemene aanwijzingen die Titus zou doorgeven aan de gelovigen op Kreta. In de eerste plaats moest hij hen eraan herinneren zich te onderschikken aan overheden en machten. Kennelijk hadden zij hierover reeds eerder onderwijs ontvangen. Dat Paulus dit als eerste noemt, wijst er niet alleen op dat hij dit belangrijk vond, maar wellicht ook dat de Kretenzen de neiging hadden om te rebelleren (vergl.1:12).

Onderschikken (onderdanig zijn) duidt op een houding waarbij de één de ander als meerdere erkent. Het onderscheidt zich van gehoorzaamheid dat niet slechts een passieve houding is, maar een actief gehoor geven aan wat wordt opgedragen. Normaal gesproken vloeit gehoorzaamheid voort uit onderschikking, maar dat hoeft niet perse. Wanneer overheden en autoriteiten iets vragen waar men als gelovige onmogelijk gehoor aan kan geven (bijvoorbeeld Gods woord te verloochenen), dan is gehoorzaamheid uiteraard misplaatst (Hand.5:29). Toch kan men zelfs in zo’n situatie zich nog steeds onderschikken en zulke overheden en autoriteiten als meerdere erkennen.

Onze taak als gelovigen is niet om overheden en autoriteiten de les te leren of om zich met haar te bemoeien. Laat staan hen omver te werpen. Onderschikking, dat is de houding.

Delen: