GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 6:19 – verslaafd en verslaafd is twee

21-03-2024 - Geplaatst door Andre Piet

Menselijk zeg ik dit, vanwege de zwakheid van jullie vlees. Want net zoals jullie je leden presenteerden, verslaafd aan de Onreinheid en aan de Wetteloosheid tot de wetteloosheid, zo presenteert jullie leden nu, verslaafd aan de Rechtvaardigheid tot heiliging.

Paulus verontschuldigt zich voor de vergelijking die hij maakt. Het is menselijkerwijs gesproken en een concessie aan zijn lezers. Want “rechtvaardigheid tot heiliging” associëren met verslaving lijkt misplaatst. Staan de rechtvaardigheid en heiliging die hier aan de orde zijn, juist niet voor ultieme vrijheid? En toch maakt Paulus de vergelijking met de verslaving die zijn lezers vanuit hun verleden maar al te goed kenden. Zij waren ooit verslaafd aan onreinheid en alsmaar toenemende wetteloosheid (“wetteloosheid tot wetteloosheid”). Onreinheid betekent: platvloers, niet verheffend. Wetteloosheid is: zonder norm en houvast.

Maar ondanks dit morele contrast maakt Paulus een positieve vergelijking met hun verslaafdheid destijds. En de reden daarvoor is eenvoudig. In het verleden was het voor Paulus’ lezers vanzelfsprekend zich geheel beschikbaar te stellen aan (‘slavenhouder’) Onreinheid en Wetteloosheid. Maar aangezien zij nu het eigendom zijn geworden van de Rechtvaardigheid (die in Christus is gerealiseerd), is het minstens zo vanzelfsprekend en logisch (vergl. Rom.12:1) zich daar nu geheel beschikbaar aan te stellen. Heer, hier ben ik. Dankuwel dat U mij heiligt!

Delen: