GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 6:18 – verslaafd aan de Rechtvaardigheid

20-03-2024 - Geplaatst door Andre Piet

Vrijgemaakt nu wordend van de Zonde, werden jullie slaaf gemaakt voor de Rechtvaardigheid.

Het grote onderwerp in dit hoofdstuk is de vrijmaking van de zonde. De mens bevindt zich van nature sinds Adam in het domein van de zonde. Dat is onvermijdelijk want in die positie zijn we geboren. Het Evangelie bericht ons echter dat zoals heel het mensdom door één daad van zonde, sterveling en zondaar is geworden, zo ook door één daad van rechtvaardigheid heel het mensdom zal worden levend gemaakt en gerechtvaardigd (Rom.5:18). Dat was van oudsher beloofd en God heeft aan die belofte recht gedaan. Daarom heet de vervulling van deze belofte ook de openbaring van Gods rechtvaardigheid (3:21).

Dit “type onderricht” (6:17) is (mits onversneden gebracht!), levensveranderend. Door deze boodschap wordt de mens namelijk vrijgemaakt van de zonde. Met de Zonde als slavenhouder hebben we niets meer van doen. We rekenen er domweg niet meer mee. We zijn in een geheel ander domein terecht gekomen.

Dat we slaven van de Rechtvaardigheid zijn geworden betekent dat we aan niets anders gehoor meer geven dan aan dat “type onderricht”. We luisteren slechts naar de waarheid dat we in Christus rechtvaardigen zijn. Er is geen ‘verslaving’ die zo rijk en vrij maakt als deze!

Delen: