GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 6:15 – niks mis met zondigen?

15-02-2021 - Geplaatst door Andre Piet

Wat dan? Zullen we dan zondigen omdat wij niet onder wet maar onder genade zijn? Volstrekt niet!

In vers 14 benoemde Paulus waarom zonde geen heerschappij over ons voert. Dat is omdat wet zonde prikkelt. Wet zorgt ervoor dat we voortdurend worden bepaald bij wat we niet mogen – en dat maakt dat we beheerst worden door zonde.

Men zou van de andere kant ook kunnen redeneren dat als wij niet onder wet, maar onder genade zijn, met zondigen niets mis is. Als het niet verboden is en we staan in de vrijheid, wat is het probleem met zondigen? Dit argument lijkt sterk op de suggestie in vers 1, waar geopperd werd dat we zouden blijven in de zonde, opdat de genade zou toenemen. Inderdaad, de suggestie is dezelfde (“blijven in de zonde”), maar het motief verschilt. In vers 1 ging het om de genade te doen toenemen. Hier in vers 15 is de reden: we zijn niet onder de wet, dus zondigen is toch niet verboden?

Ook hier wijst Paulus de suggestie radicaal van de hand. Want ook al is zonde niet verboden, zonde is wel ‘doel missen’. Hoezo ‘niks mis met zondigen’? Zonde is per definitie ‘mis’! Genade daarentegen is ‘vreugde’!

Delen: