GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 3:18 – de vreze GODS

27-10-2020 - Geplaatst door Andre Piet

De vreze Gods staat hun niet voor ogen.

Romeinen 3 :10 t/m 18 schetst een uiterst somber beeld van wie de mens is en waartoe hij in staat is. Aangevuld met tal van citaten uit de Hebreeuwse Bijbel. Vooral uit de boeken van de psalmen. Zo ook bovenstaand vers, dat verwijst naar Psalm 36:2. Met dit afsluitend citaat vat Paulus in één korte zin samen waarin de zonde van de mens bestaat. Dat de voeten van de mens hem op verkeerde wegen brengen en dat zijn mond vol vloek en bitterheid is, is (hoe kwalijk ook) slechts een consequentie van de zonde. De oorzaak wordt hier blootgelegd.

Dat een mens zondigt oftewel doelmist, komt door zijn gerichtheid. De richting waarin we kijken, zal ook de richting zijn waarin we sturen. Onze focus bepaalt de weg die we gaan.

Het woord voor ‘vrees’ is in het Grieks ‘fobos’, waarin we direct ons woord fobie herkennen. Dat hoeft niet perse negatief te zijn. Let wel: het gaat hier niet om vrees voor oordeel maar om vrees voor GOD. Niet voor iets maar voor Iemand. Het duidt op diep ontzag voor Hem die alles beschikt, zonder dat een mens daar iets aan af- of toe kan doen!

Delen: