GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 2:9 – eerst de Jood en ook de Griek

03-09-2020 - Geplaatst door Andre Piet

Verdrukking en benauwdheid [komt] over elke ziel die het kwade bewerkt, eerst de Jood en ook de Griek…

GODS gerichten zijn altijd gericht op het heil van zijn creaturen. Ook wanneer Hij “verdrukking en benauwdheid” inzet. Het is zoals met de pijnlijke ingrepen die een dokter soms moet doen: ze hebben altijd het welzijn van zijn patiënten op het oog. Ogenschijnlijk lijkt de pijn daarmee in strijd, maar op termijn is het het beste.

De oordelen van GOD gaan “over elke ziel die het kwade bewerkt”. Dat is dus zonder onderscheid. En toch voegt Paulus er aan toe: “eerst de Jood en ook de Griek”. Dat een waarheid universeel is en allen aangaat, is niet in strijd met het gegeven van voorrang. Eerder schreef de apostel (1:16) dat het Evangelie een kracht GODS is tot redding, “eerst de Jood en ook de Griek”. Ook historisch is dat de volgorde. Eerst kwam het Evangelie terecht bij de Jood en pas daarna bij de Griek.

Maar de voorrang van de Jood is niet alleen een voorrecht maar ook een last. Want als geen ander volk, ondervonden zij de hele geschiedenis door, als eerste “verdrukking en benauwdheid”. GOD is rechtvaardig en kent geen klassenjustitie.

Delen: