GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 16:16 – een heilige kus

25-03-2022 - Geplaatst door Andre Piet

Groet elkaar in een heilige kus. Al de ekklesia’s van Christus groeten jullie.

Tientallen namen zijn al genoemd om de groeten aan gelovigen over te brengen. Nu laat Paulus ook weten van wie die groeten in het algemeen komen (“al de ekklesia’s van Christus”) om in vers 21-23 nog zeven namen in het bijzonder te noemen.

Naast de vele groeten die hij per brief overbrengt, spoort Paulus nu ook zijn lezers aan om elkaar te groeten “in een heilige kus”. De aansporing zit ‘m niet in de vorm; Paulus schrijft niet: groet elkaar met een kus. Nee, hij veronderstelt dat men elkaar naar gewoonte groet met een kus, en roept zijn lezers op dit “in een heilige kus” te doen. Dat staat niet alleen tegenover de verraderlijke ‘judaskus’ maar onderscheidt zich ook van de profane, alledaagse kus.

Met de kus (Gr. philema) drukken we genegenheid uit met de mond. Afhankelijk van de context (cultuur, plaats en etiquette) kan het allerlei betekenissen in zich hebben maar in het algemeen is het een intieme uiting van affectie. Met de “heilige kus” (vergl. 1Kor.16:20; 2Kor.13:12; 1Thes.5:26 en 1Petr.5:14!) bezegelen we onderling de liefde Gods. De “heilige kus” herinnert aan God die door Christus de wereld met Zich ver-zoent!

Delen: