English blog

Romeinen 12:6 – wat is charisma?

06-10-2016 - Geplaatst door Andre Piet

Wij hebben nu genade-effecten (=charismata), onderscheiden naar de genade (=charis), die ons gegeven is…

Eerst een paar taalweetjes. Charis is het Griekse woord voor genade. Het  staat voor alles wat om niet, gratis dus, vreugde geeft. Het daarvan afgeleide charisma betekent genade-effect: dat wat genade uitwerkt. Meervoud is: charismata.

Paulus betoogt in Romeinen 12 en 1Korinthe 12 dat gelovigen verschillende charismata hebben. Een gelovige is iemand die Gods genade, en dus vreugde heeft leren kennen (Kol.1:6). Maar die vreugde werkt verschillend uit. Afhankelijk van aanleg, capaciteiten enz. Doe de stekker van een stofzuiger in het stopcontact en hij begint te stofzuigen. Doe hetzelfde met een strijkbout en je kunt strijken en bij een wasmachine begint de was te draaien. Dezelfde krachtbron, maar totaal verschillende werkingen.

Zo heeft de één het charisma van onderwijzen, een ander van barmhartigheid bewijzen, weer een ander van bemoedigen of leiding geven. De werkingen zijn verschillend. Maar hoe onderscheiden deze ook zijn, genade is de drijvende kracht. Dat maakt charisma ook zo aantrekkelijk. Het is een dienstbaarheid met vreugde, om niet.

Delen: