GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 12:13 – doen delen & gastvrijheid

23-11-2021 - Geplaatst door Andre Piet

… in de behoeften van de heiligen deelnemend, de gastvrijheid najagend.

Bovenstaande woorden zijn de laatsten in een reeks van twaalf vaststellingen van wat liefde is en doet (:9). Gedreven worden door Gods liefde, maakt dat we deelnemen in de behoeften van de heiligen. Elders maakt Paulus de kring breder (Gal.6:10) en schrijft hij dat we goed zouden doen aan allen, “speciaal voor de huisgenoten van het geloof”. Dat laatste is in Romeinen 12:13 het onderwerp. “De heiligen”, dat zijn zij die God vandaag apart stelt en ons daarom het meeste na staan. Onze “naasten” dus.

Het Griekse woord voor ‘deelnemend’ is afgeleid van een woord voor ‘gemeenschap’ (koinoneo). Het mooiste motief om een bijdrage te leveren aan de (levens)behoeften van anderen, is dat je samen met hen een gemeenschap vormt. In dit geval: samen behoor je tot “de heiligen”; dat is wat je gemeenschappelijk hebt. En ja, leden delen (=een anagram).

Het woord voor ‘gastvrijheid’ betekent letterlijk: genegenheid voor gasten. Die genegenheid komt tot uiting in het openstellen van je huis. Dit “najagend” wil zeggen: niet wachten tot de vraag klinkt, maar dit op voorhand en van harte aanbieden. Een open huis waar iedereen welkom is, is een demonstratie van genade!

Delen: