GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 11:18 – bluf niet tegen de takken

21-09-2021 - Geplaatst door Andre Piet

Indien nu enige van de takken werden weggebroken en jullie als wilde olijf te midden van hen werden geënt en mededeelgenoot werd van de wortel van de vettigheid van de olijfboom, 18 bluf dan niet tegen de takken. Maar indien je bluft: niet jij draagt de wortel, maar de wortel jou.

Gelovigen uit de natiën hebben deel gekregen aan “de wortel van de vettigheid van de olijfboom”. Terwijl zij geen Israël zijn en daarom via de natuurlijke lijn geen aanspraak kunnen maken op de belofte aan Abraham gedaan, heeft men niettemin deel gekregen aan “het zaad van Abraham” (=Christus; Gal.3:16,29).

Het feit echter dat “natuurlijke takken” (Israëlieten) vanwege ongeloof werden weggebroken, is bepaald geen reden voor gelovigen uit de natiën om te bluffen of met dedain op de “natuurlijke takken” neer te zien. Want het feit dat God nu de natiën ‘bezoekt’ en doet delen in “de zegen van Abraham” (=de wortel), doet niets af van de beloften die God gereserveerd heeft voor het natuurlijke (ethnische) Israël.

Op grond van de beloften aan dezelfde Abraham waarvan in onze dagen de natiën profiteren, zal straks zijn natuurlijk nageslacht gezegend worden in het beloofde land. Die belofte staat nog steeds en zal zeker worden vervuld!

Delen: