GoedBericht.nl logo
English Blog

Psalm 146:5 – de God van Jakob

12-10-2023 - Geplaatst door Andre Piet

Gelukkig hij, die de God van Jakob tot zijn hulp heeft, wiens verwachting is op JAHWEH, zijn God…

De naam Jakob staat model voor de man die meende zelf te moeten verdienen, terwijl GOD hem om niet had beloofd. Dat was heel onverstandig. Want het bracht hem, letterlijk en figuurlijk, heel ver van huis. En toch, in de meest duistere fase van zijn bestaan, toen hij overnachtte in Bethel, bevestigde GOD nog weer eens zijn onvoorwaardelijke belofte. Daarop kon Jakob rustend zijn hoofd leggen en de hemel geopend zien.

De echte ommekeer kwam twintig jaar later, toen Jakob terugkeerde naar het land. Na een nacht lang strijden werd hij bij de beek Jabbok mank geslagen. Jakob bij de Jabbok: dat wijst al op een ommekeer. Voortaan zou hij de naam Israël dragen.

Jakob is de naam die herinnert aan leugen en bedrog. Hoe bijzonder daarom, dat juist degene die Jakobs GOD tot zijn hulp heeft, gelukkig wordt gesproken. Jakobs GOD is de GOD die reeds vóór de geboorte zijn keuze had gemaakt en zijn belofte had gegeven (Rom.9:11). Daar valt helemaal niets te verdienen. Want GOD geeft om niet. Gelukkig degene, die die GOD tot zijn hulp heeft!

Delen: